Numărul fermierilor gorjeni cu subvenţii APIA, în scădere

Fermierii gorjeni mai au la dispoziţie doar ziua de 15 iunie pentru a solicita subvenţii APIA, fără penalizări. Până în momentul de faţă, şi-au depus dosarele mai puţini fermieri decât în anii trecuţi. Conducerea APIA Gorj speră ca numărul solicitărilor să crească, dat fiind faptul că au apărut modificări legislative ce permit obţinerea subvenţiilor şi de către fermierii ce nu deţin animale.

Aproximativ 12.000 de fermieri gorjeni au depus până vineri cereri pentru subvenţii APIA, în condiţiile în care termenul limită, fără penalizări, expiră pe data de 15 iunie. Anul trecut au fost eligibili la plată peste 23.000 de gorjeni. „Numărul mai mic de cereri este cauzat de condiţiile restrictive impuse din acest an solicitanţilor de subvenţii APIA. Din cei 23.412 fermieri, eligibili la plată anul trecut, aproximativ 97% deţin cel puţin câte o parcelă de păşune şi fâneţe. Fermierii au evitat să se angajeze că vor cosi sau că vor asigura păşunatul, întrucât nu le va cădea doar parcela respectivă, ci toată exploataţia. Cred că vor mai fi depuse cereri şi în perioada cu penalităţi, 16 iunie-10 iulie, întrucât au apărut recent modificări legislative, fiind redefinit termenul de utilizator de păşuni şi fâneţe”, a declarat Constantin Negrea, directorul APIA Gorj.

Cu alte cuvinte, s-a dat posibilitatea să primească subvenţii APIA şi fermierii care nu deţin animale. Asta în condiţiile în care se obligă să cosească cel puţin o dată pe an şi să facă dovada comercializării fânului până pe data de 15 octombrie 2015. „Fermierii persoane juridice trebuie să aducă facturi, iar persoanele fizice trebuie să facă dovada cu caietul comerciantului. În condiţiile în care nu se aduce factură ori câte o filă din caietul comerciantului, conform cu originalul, cererile nu vor intra la plată, chiar dacă au fost depuse în perioada legală”, a mai precizat Constantin Negrea.

PENALIZĂRI

Fermierii gorjeni care îşi vor depune cererile începând cu data de 16 iunie vor primi subvenţii diminuate. “După data de 15 iunie, încă 25 de zile calendaristice se mai primesc cereri unice de plată. Problema este că, în această perioadă, se vor aplica penalizări de 1% pentru fiecare zi de întârziere, procent care se aplică la valoarea subvenţiei cuvenită unui fermier”, a declarat directorul APIA Gorj.    

Vizualizări: 151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: