O asociație strânge bani pentru a salva o culă din Gorj. Numele tău poate apărea pe clădire

Cula Crăsnaru, din comuna Aninoasa, monument istoric de secolul al XVIII-lea, va beneficia în acest an de lucrări de restaurare, în vederea salvării acestei case patrimoniu.  Numele fiecărui donator va fi inscripționat pe o șiță care va fi folosită la acoperișul monumentului.

Arhitectul Eugen Vaida, care conduce „Ambulanța pentru Monumente”, a vorbit la emisiunea „În fața ta“, de la Digi 24, despre misiunea de salvare a monumentului: „Am prins drag de o construcție extrem de importantă pentru patrimoniul românesc: cula de la Groșerea, cula Crăsnaru, cum se numește, care de ceva ani este abandonată. Este și un litigiu acolo și nu pot fi investiți bani publici, dar trebuie salvată pentru că este cu un ceas înainte ca să se prăbușească și să devină ruină. Este în sudul județului Gorj. O culă este o casă fortificată cu mai multe nivele. Acolo locuiau boierii, care erau latifundiari. Aceste cule aveau rol de apărare și de semnalizare. Din păcate, și-au pierdut rolul. Au fost locuite până în anii 50 și au fost abandonate. Cinci dintre aceste cule sunt pe lista tentativă UNESCO a României, pentru a intra pe lista patrimoniului mondial. Suntem în anul 2022 și noi ne pierdem niște identități culturale. 

La cula Crăsnaru s-a prăbușit o parte din acoperiș și îl putem reface. Noi, în general, punem «pălăria» și «bocanci» buni monumentelor istorice pentru că de asta au nevoie ca să supraviețuiască până când vor avea posibilitatea să intre într-un proces de restaurare. S-a prăbușit o parte din acoperiș și îl putem reface. Acolo o să refacem partea de acoperiș și o să refacem structural zidurile. Restaurăm acoperișul, păstrăm ce există, pentru că nu trebuie să înlocuim totul ca să arate ca nou. Totul este original acolo“.

Eugen Vaida a precizat că pot fi făcute donații pentru salvarea acestui monument istoric, suma necesară fiind de peste 40.000 de euro: „Pentru a putea să intervenim și să facem aceste lucrări am făcut și un apel la donații pentru că avem nevoie de 42.000 de euro ca să salvăm această culă, bani care vor intra în materiale de construcții, masa și cazarea voluntarilor. 

Cula Crăsnaru are proprietari privați care sunt în litigiu cu altcineva“. 

Donații se pot face în contul RO04BRDE170SV47898771700 al Asociației Inima Olteniei, Ambulanța pentru Monumente- Oltenia Vest, cu precizarea Groșerea. 

Galerie foto


Vizualizări: 2,802

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: