O firmă care aparține CE Oltenia, radiată după cinci ani de pierdere

Firma prin care Complexul Energetic Oltenia și-a propus să exporte energie, CEO - Trading, va fi radiată după cinci ani de la înființare, timp în care nu a avut activitate. Societatea a fost înființată la inițiativa directorului de atunci al Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciurel, cu scopul declarat de a exporta energie. CEO Trading nu a exportat niciun MWh de energie electrică, fiind pe pierdere în toți acești ani din cauza cheltuielilor de funcționare.

Societatea a fost administrată mai întâi de Ionel Ilie, apoi de Sorin Boza. Acționarii CE Oltenia vor analiza în ședința din luna iulie decizia de radiere a CE Oltenia. “Ideea înființării acestei societăți a apărut ca o necesitate de vânzare la export a energiei electrice produse de CE Oltenia SA. Înființarea unei societăți cu licență de furnizare (trader) de energie, care să permită vânzarea acesteia transfrontalier, era cea mai bună oportunitate în condițiile în care CE Oltenia, ca producător de energie, îi era îngrădită posibilitatea de vânzare a energiei electrice”, se arată într-un document postat pe site-ul companiei.

Administrația explică faptul că până acum CEO Trading a avut doar costuri. “Încă de la înființare, societatea a generat costuri pentru a fi înscrisă legal pe piața angro de energie electrică, având licență acordată de ANRE, convenții de participare pe PCCB, PZU și PI ca piețe organizate și administrate de OPCOM. În conformitate cu ordinul ANRE nr. 48/2013, a fost perfectată o convenție între CE Oltenia ca acționar unic și CEO Trading pentru 1.000.000 de euro, pentru garantarea desfășurării activităților pe piețele de energie electrică”, se arată în documentul citat.

În 2015, a crescut prețul la licitațiile de ATC organizate de Transelectrica la aproximativ 5 euro/MWh, ceea ce a făcut practic imposibilă participarea CEO Trading pe piața de energie electrică. După ce a înregistrat an de an pierderi care au totalizat 56.000 de lei, societatea va fi radiată în acest an. (M.M.)

Vizualizări: 2,705

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: