O firmă din Bacău vrea să construiască o microhidrocentrală la Tismana

O firmă din Bacău intenţionează să construiască o microhidrocentrală în Tismana. Conform celor declarate de primarul localităţii, Costel Buzianu, realizarea unei microhidrocentrale în Tismana face parte dintr-un proiect de grant în care parteneri sunt Universitatea Tehnică din Bucureşti şi un investitor italian. Prezenţi la o şedinţă de consiliu Local din Tismana, partenerii acestui proiect au menţionat că au găsit în localitate un microclimat propice. Microhidrocentrala va aduce în vistieria Primăriei Tismana zeci de euro anual şi va duce la angajarea a peste optzeci de persoane.

 „Împreună cu partenerii noştri vom face nişte turbine pe care noi le-am studiat în cadrul Universităţii Tehnice Bucureşti, cu reglaj dublu. În ţară beneficiem de un mare potenţial hidroenergetic, inclusiv în Tismana. Valoarea investiţiei se va ridica la şase milioane de euro şi se va amortiza în 15 ani”, a declarat în cadrul şedinţei de consiliu local din 29 ianuarie 2010 Cornel Ilinca, şef de lucrări la Universitatea Tehnică din Bucureşti.

Prin construirea unei astfel de centrale în localitate se vor crea şi locuri de muncă. Astfel, în prima etapă se vor angaja 80 de oameni care să se ocupe de amenajare, iar pentru operare va fi nevoie de patru oameni. „În prima fază se vor angaja 80 de oameni necesari pentru amenajare, iar pentru operare patru oameni. Gândiţi-vă că Tismana aval are un randament de 85%, iar noi am putea avea un randament de 93% din start avem 7-8% în plus, datorita turbinelor cu dublu reglaj”, a mai declarat în cadrul şedinţei de consiliu local din 29 ianuarie 2010 Cornel Ilinca. Turbinele necesare vor fi cumpărate din Reşiţa. Iniţiatorii acestui proiect i-au asigurat pe consilierii locali că mediul înconjurător nu va avea de suferit deoarece va fi un proiect de înaltă tehnică energetică. Asemenea granturi mai există la Doftana şi în judeţul Argeş.

Cât despre Primăria Tismana, aceasta va avea 6% din beneficii, ceea ce va însemna 15-20 mii de euro pe an. Primăria va contribui la realizarea acestui proiect cu un teren în suprafaţă de 6000 metri pătraţi. Consilierii locali şi-au dat acordul pentru realizarea acestui proiect.

Vizualizări: 111

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: