O mumie a fost găsită legată fedeleș

O mumie legată cu frânghie a fost descoperită de o echipă de arheologi din SUA, în situl pre-incaş Cajamarquilla, situat la aproximativ 25 de kilometri de Lima, capitala statului Peru.

 
Descoperirea a fost făcută într-o cameră funerară subterană, iar mumia legată fedeleș pare a fi un bărbat adult, arată The Guardian.

Din primele cercetări, se estimează că rămășițele datează din vremea culturii Chaclla, care s-a dezvoltat în regiunea Anzilor Cordilieri din jurul Limei, în urmă cu 800-1200 de ani.

Corpul a fost așezat în poziție fetală și legat cu frânghii, astfel că mumia s-a păstrat până azi într-o poziție ghemuită.

Bărbatul a fost îngropat cu o serie de obiecte funerare, inclusiv ceramică și unelte din piatră.


 
Dar de ce a fost bărbatul astfel legat? „Principala caracteristică a mumiei este că întregul corp este legat cu frânghii, iar mâinile acoperă fața, ceea ce poate fi parte din practica funerară locală”, a explicat arheologul Van Dalen Luna, de la Universitatea de Stat din San Marcos, California.

Situat pe ruta comercială care leagă Anzii Cordilieri de așezările urbane de pe coastă, Cajamarquilla a devenit un centru comercial important la nivel regional în perioada intermediară târzie (1000 – 1470). Prosperitatea sa se vede inclusiv în rafinamentul construcțiilor și în planificarea complexă a orașului, care cuprinde clădiri publice mari, bulevarde și piețe.

 
Practica funerară de legare cu frânghie se întâlnește, de obicei, la popoarele prespaniole târzii din Anzii Cordilieri. Găsirea mumiei în Cajamarquilla este o dovadă că orașul a fost locuit nu doar de popoarele de coastă din zona apropiată, ci și de oameni de origine andină.

Vizualizări: 1,938

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: