O nouă metodă de fraudă online

Poliţia Română atrage atenţia asupra fraudelor online, comise prin metoda phishingului. Victimele sunt abordate prin diferite moduri, cum ar fi e-mail, SMS, voice phishing şi sunt determinate să transmită atacatorilor date personale, bancare sau de autentificare, pe care autorii le utilizează în scopul comiterii altor fapte de natură penală.

„În era digitală, securitatea cibernetică reprezintă o preocupare majoră şi continuă, atât din partea instituţiilor publice, cât şi din partea instituţiilor private. Phishingul rămâne o ameninţare şi unul dintre cele mai vechi moduri de operare comis prin intermediul sistemelor informatice, fiind în continuă dezvoltare şi este întâlnit constant în sesizările penale. În varianta clasică a phishingului (phishing prin e-mail şi phising prin SMS), autorii falsifică identitatea unei entităţi de încredere, cum ar fi o bancă sau o companie, prin utilizarea numelui, logoului şi aspectului vizual autentic, în vederea creării unor site-uri web false, care arată asemănător cu cele originale”, arată comunicatul de presă al Poliţiei Române.

Astfel, autorii transmit e-mailuri false sau mesaje-text false victimelor, mesajele având trimitere directă la site-urile web false şi utilizează tehnici de manipulare psihologică, cum ar fi inducerea fricii, a urgenţei sau a curiozităţii, pentru a determina utilizatorii să reacţioneze prompt şi să furnizeze informaţiile solicitate. Site-urile web care arată asemănător cu cele originale îi determină pe utilizatori să creadă că mesajul provine de la o sursă de încredere.

Ulterior obţinerii datelor, autorii le utilizează în vederea comiterii altor fapte de natură penală, în general infracţiuni informatice.

De exemplu, un atac de phishing prin e-mail poate conţine un mesaj alarmant, care afirmă că informaţiile contului bancar al destinatarului au fost compromise şi că trebuie să-şi actualizeze urgent datele pentru a preveni pierderile financiare. Mesajul poate conţine un link către o pagină web falsă care arată similar cu cea a băncii, însă în realitate este controlată de autori, mai indică sursa citată.

Vizualizări: 1,001

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: