Oamenii din satul Rugetu au de ales: apă sau garduri. Vezi de ce!

Primarul Liviu Cotojman din Roşia de Amaradia vrea bage în satul Ruget o conductă cu apă potabilă, dar nu ştie pe unde. Primarul spune că se confruntă cu o situaţie destul de gravă, pe care a constatat-o cu puţin timp în urmă, deoarece între gardurile oamenilor şi carosabil există o distanţă destul de mică. Pentru a trage conducta de apă toate gardurile ar trebui dărâmate pe o distanţă de câţiva kilometri, situaţie pe care Cotojman nu o exclude.

Oamenii din satul Rugetu, comuna Roșia de Amaradia, trebuie să își dărâme gardurile din fața caselor pentru a avea apă potabilă la robinete. Asta pentru că distanța între garduri și partea carosabilă este foarte mică, iar introducerea unei conducte ar fi imposibilă altfel. ”E o problemă cu distribuția principală a conductei. Cetățenii din Ruget au gardurile foarte aproape de partea carosabilă. Este greu să întindem conducta principală și cred că o să fie și prin grădinile oamenilor. Conducta se va întinde pe cinci kilometri, iar dacă pe un kilometru putem să facem săpături, pentru restul o să ne fie foarte greu pentru că oamenii sunt cu gardurile în drum. Nu există perimetru de protecție între drum și proprietățile cetățenilor”, spune Liviu Cotojman. Din cauza carierei care se află în vecinătatea acestui sat fântânile seacă mai tot timpul și oamenii rămân fără apă de băut. Cele peste 400 de familii din această zonă sunt aprovizionate în perioada secetoasă cu ajutorul unei cisterne. ”Ieri am constatat acest lucru și cred că o să am o problemă foarte mare. Am chemat firma care trebuie să se ocupe de lucrări să le prezint această situație. În satul Rugetu sunt vreo 440 de gospodării care au nevoie de alimentare cu apă pentru că exploatația minieră este foarte aproape de sat, la circa 400 metri și datorită acestui lucru fântânile seacă întotdeauna primăvara”, mai declară Cotojman.

PROBLEMĂ

”Fără sistemul de canalizare nu putem să facem investiția de șase miliarde. Luăm în calcul și varianta de a dărâma gardurile oamenilor pentru a introduce canalizarea. Proiectul se ridică la valoarea de șase miliarde și fără canalizare nu putem face nimic”, afirmă Liviu Cotojman.

Vizualizări: 124

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: