Oamenii zboară în spațiu, prostia însă rămâne mereu pe pământ

”Fără poezie / Viața e pustiu”, zicea Bachus, de fapt un scenarist al uneia dintre puținele comedii reușite din perioada de tristă amintire. Ei bine, spuneam mai demult într-un text că la fel ar fi Facebook-ul fără Maria Grapini. Femeia cu față de bărbat și minte de copil își bucură zilnic fanii cu postările absolut imbecile ale domniei sale, majoritatea presărate cu greșeli scandaloase de ortografie. Nu deranjează pe nimeni, ce-i drept. Prostia doamnei Grapini pare benignă, ba chiar revigorantă.

Problema e când încearcă s-o explice. Recent, doamna Grapini a dat două interviuri care puteau lipsi din CV-ul domniei sale. În primul, a dat asigurări că a fost olimpică la limba română și că greșelile de pe Facebook-ul ei se datorează tehnologiei moderne deloc amicale cu deștele sale de cucoană și postării în grabă, din diverse mijloace de transport (ca avionul, spune madam Grapini, deși știm cu toții că n-ai voie pe Facebook în avion). Mai nou, însă, într-un interviu pentru Speranța TV, ministrul Grapini a lăudat istoria ”mustind de cultură” a României, precizând că România deține inclusiv recordul pentru ”primul om care a zburat în spațiu”.

În primul rând, trebuie să-i spunem doamnei Grapini că, deși aparent e sus, în spațiu nu zbori, ci plutești, pentru că nu există gravitație și nu poți să cazi nicăieri. În al doilea, ținem să o asigurăm că românii au avut un singur astronaut care a ieșit în spațiu, pe Dumitru Prunariu. Asta se întâmpla cu 24 de ani după ce același lucru fusese reușit de o biată cățea, Laika, și cu fix 20 de ani după ce adevăratul prim om în cosmos a fost în cosmos – Iuri Gagarin. Nici nu mai spunem că legenda zice că domnul Prunariu s-a întors cu degetele roșii după cât i-ar fi dat cosmonauții ruși peste mână, când încerca să apese vreun buton.

De asta era bun și comunismul. Vă dați seama ce ușor ar fi falsificat istoria, dacă eram acum în el și-i aveam pe Grapini și Andrei Marga miniștri? Am fi fost inventatorii caloriferului și primii oameni în spațiu. Ce mai, stăpânii lumii.

Vizualizări: 155

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: