Manu: Fondurile europene atrase la SJ - o bună colaborare cu autorităţile, servicii medicale mai bune

Spitalul Județean de Urgență din Târgu-Jiu are șansa să se dezvolte cu bani europeni. În perioada 2014-2010, pot fi depuse proiecte pentru accesarea de fonduri europene care să ajute la modernizarea unității spitalicești și dotarea acesteia cu aparatură medicală. Totul este posibil în colaborare cu Consiliul Județean, iar pe acest lucru se bazează firma Tetraedru Medical Consulting, care manageriază în acest moment unitatea spitalicească din Târgu-Jiu. Un prim pas este achiziționarea unui soft medical integrat care ar rezolva o mare parte din problemele unității spitalicești.

Rep.: Care sunt investiţiile în curs, sursele de finanţare, sumele alocate şi ce impact vor avea acestea asupra calităţii actului medical la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu?

Nicoleta Manu: Referitor la condițiile de cazare, s-a demarat proiectul de îmbunătățire a acestora, avându-se în vedere aplicarea, împreună cu Consiliul Județean, pe fonduri europene. Unul din proiecte vizează ambulatoriul de specialitate și este deja în derulare, suma fiind de 19,5 milioane lei, iar cel referitor la Spital Județean de Urgență se vor aplica proiecte pe axa 2014-2020. Tot pe proiecte finanțate prin fonduri europene nerambursabile, este în curs de achiziționare un soft medical integrat și infrastructura pentru derularea acestuia în valoare de peste 1,7 milioane lei.

Rep.: Ce proiecte intenţionaţi să depuneţi pentru accesarea de fonduri europene?

Nicoleta Manu: Într-o primă fază, trebuie să evidențiem un aspect pe care toată lumea ar trebui să-l înțeleagă. Pe axele de finanțare, pe proiecte cu finanțare  europeană până  în 2013, nu erau incluse spitalele, ci doar ambulatoriile de specialitate. Acum, pentru axele ce se deschind pentru 2014 – 2020, se pot depune proiecte din partea spitalului împreună cu autoritatea căreia i se subordonează, în speță Consiliul Județean, pe fonduri nerambursabile, autoritatea tutelară având un grad de contribuție între 2-5% cu rambursare variabilă,  iar în cadrul proiectelor transfrontaliere finanțarea este de 100%. În ceea ce privește Spitalul Judeţean  de Urgență din Târgu-Jiu, acesta are o situație în care, pe de o parte autoritatea tutelară e Consiliul Județean, iar pe de altă parte nu există un alt spital care să asigure servicii medicale municipiului Târgu-Jiu. Prin urmare, în conformitate cu legislaţia, ambele autorităţi pot fi partenere în aplicarea pe aceste programe. Există deja demersuri coordonate de Prefectura județului Gorj care împreună cu DSP și toate spitalele de pe raza județului au avut întâlniri operative în vederea elaborării strategiei pe sănătate a județului. Ne dorim ca până la definitivarea finanțărilor pe capitole să reușim să elaborăm planul de dezvoltare din punct de vedere medical al județului, astfel încât să fim pregătiţi pentru absorbția fondurilor europene.

Rep.: Care este scopul implementării unui soft medical integrat?

Claudia Manu: Permite o gestionare cantitativ valorică în timp real a tuturor resurselor materiale, respectiv medicamente, materiale sanitare, oferă posibilitatea întocmirii decontului pe pacient, asigură informații în timp real a personalului medical și a managementului asupra stocurilor de medicamente și materiale sanitare, permițând o mai bună gestionare a achizițiilor adaptate consumului, cu evitarea sincopelor în aprovizionare, ce pot duce la o perturbare în realizarea unui serviciu medical de calitate.

Vizualizări: 194

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: