Obligat de CE Oltenia să plătească oalele sparte de alții

Un jurist al Complexului Energetic Oltenia a fost dat în judecată și obligat să achite „prejudiciul creat societății prin neexercitarea atribuțiilor de serviciu”. Este vorba de o sumă de circa 200 de mii de lei. Angajatul CE Oltenia a dovedit la instanța de fond că i se pune în cârcă să plătească oalele sparte de alții. Procesul va continua la Curtea de Apel Craiova, compania formulând deja apel la sentința judecătorilor din Gorj.

Complexul Energetic Oltenia a înregistrat, pe data de 9 octombrie 2019, pe rolul Tribunalului Gorj – Secția Conflicte de Muncă și Asigurări Sociale, o acțiune în răspundere patrimonială. Compania a cerut ca unul dintre consilierii săi juridici, în speță Marius Popescu, să fie tras la răspundere pentru neîndeplinirea sarcinilor de serviciu.

Totul pleacă de la un proces pierdut de CE Oltenia. Mai exact, în anul 2016, șase angajați ai CE Oltenia au fost dați în judecată, societatea cerând obligarea lor la plata a 187.640,14 lei, sumă ce ar fi reprezentat lipsă în gestiunea acestora.

În proces, compania a fost reprezentată de consilierul juridic Marius Popescu. După administrarea probatoriului, Tribunalul Gorj a respins, ca neîntemeiată, acțiunea promovată de CE Oltenia, compania fiind obligată și la plata cheltuielilor de judecată către pârâți, în cuantum de 10 mii lei. Sentința a rămas definitivă, prin neapelare.

Juristul delegat, găsit țap ispășitor

Iar de aici începe războiul în instanță între jurist și companie. Prin „încălcarea atribuțiilor de serviciu” din fișa postului de către consilierul juridic căruia i se repartizase dosarul, CE Oltenia susține că nu a fost exercitată calea de atac a apelului în dosarul respectiv, „fapt ce conduce la transformarea debitului de recuperat în sumă de 187.640,14 lei într-un prejudiciu real și cert cauzat în patrimoniul societății”.

În întâmpinarea depusă la instanță, Marius Popescu a arătat, cu dovezi, că nu se face vinovat de paguba materială produsă angajatorului. În perioada respectivă, angajatul nu era la serviciu. El fusese delegat, cu acceptul conducerii CE Oltenia, la Biroul Electoral Județean Gorj, pentru  o perioadă de aproximativ 2 luni, începând cu data de 3.10.2016.

Salariatul a mai arătat că sentința dată în dosar a fost înregistrată la registratura CE Oltenia în data de 6.10.2016, iar termenul de apel era de 10 zile, fiind vorba de un litigiu de dreptul muncii.

Mai mult, potrivit art. 43 din Codul muncii, delegarea reprezintă exercitarea temporară, din dispoziția angajatorului, de către salariat, a unor lucrări sau sarcini în afara locului său de muncă.

Prin urmare, în perioada în care se putea declara apel, juristul își desfășura activitatea în cadrul Biroului Electoral Județean Gorj. În mod evident, CE Oltenia cunoștea acest lucru, astfel că avea obligația de a repartiza sarcinile juristului altei persoane.

Ținând cont de aceste aspecte, Tribunalul Gorj a decis să-i dea dreptate salariatului companiei. „Respinge cererea. Obligă reclamanta să plătească pârâtului suma de 1.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu avocat redus. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare”, se arată în decizia din 12 decembrie 2019 a Tribunalului Gorj.

Dosarul se va tranșa la Curtea de Apel Craiova. Pe 6 ianuarie, CE Oltenia a formulat apel față de decizia instanței din Gorj.

Galerie foto


Vizualizări: 4,447

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: