Omul şi premierul

Ca om, Victor Ponta ar vrea să reducă TVA la 19%. Ca premier, nu este în stare să o facă. Ca şofer, Ponta ar renunţa la acciza de 7 eurocenţi la combustibil. Ca premier, o va aplica de la 1 aprilie. Ca tată, Victor Ponta crede că trebuie mărite alocaţiile copiilor. Ca premier, susţine că nu sunt bani. Ca doctor (în drept), Ponta ar da mai mulţi bani pentru sănătate. Ca prim-ministru, a amânat măsura pentru mai târziu.

Personalitatea dublă a lui Victor Ponta s-a manifestat şi ieri. Ca şef de partid, a dat dispoziţie parlamentarilor să se opună urmăririi penale a fostului ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu. Ca premier însă, a declarat presei că nu ştie cum au votat colegii lui. Ca om care nu ar trebui să fie mai presus de lege, lui Victor Ponta i-a fost teamă că Daniel Chiţoiu va trebui să povestească la DNA cum împreună au modificat şi aprobat ordonanţa de guvern care le-a permis să manevreze după bunul lor plac Autoritatea de Supraveghere Financiară.

În anii ’90, regimul Iliescu a inventat sistemul de furt pe bază de lege. S-au dat legi care să permită devalizarea băncilor, a fabricilor statului, au fost scutiri de accize pentru cine trebuie, a fost coordonat comerţul exterior în favoarea unora etc. Aproape 25 de ani guvernanţii au furat cu legea în mână şi abia acum Justiţia încearcă să demonstreze că unele legi sunt adoptate ilegal. Niciodată miniştrii şi parlamentarii nu au răspuns pentru legile adoptate în defavoarea interesului public, pentru legile date la influenţa grupurilor de interese. S-a mers pe principiul că o lege nu poate fi ilegală. Corect. Dar poate fi adoptată ilegal, iar pentru asta aleşii trebuie să răspundă în faţa organelor de anchetă.

Pentru moment, Ponta şi Chiţoiu au reuşit să pună piedici anchetei DNA. Interceptările telefonice sunt destul de concludente pentru felul în care sunt luate deciziile la Palatul Victoria. Ba chiar unele duc clar către Victor Ponta. Tot este bine că măcar aflăm toţi că ceea ce bănuiam este adevărat. Unele legi în ţara asta sunt făcute pentru a favoriza hoţia.

Vizualizări: 178

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: