Onoare de armean, de parlamentar și de lăcustă

În Varujan Vosganian se dă o luptă. Vosganian este armean. Despre armeni se spune că sunt oameni mândri, de cuvânt și demni. Vosganian armeanul și-a dat demisia din funcția de ministru după ce a fost trimis în judecată, lucru pe care teleormăneanul (deh!) Liviu Dragnea nu a catadicsit să-l facă. Dar stați. Nu vă grăbiți să-l lăudați pe Vosganian încă, cum face presa fidelă PNL-ului. Poate că Vosganian armeanul are onoare, dar Vosganian parlamentarul este o lăcustă. Lăcustele nu au morală, nici conștiință, deci nu pot avea demnitate. Lăcustele au doar instinct de supraviețuire și picioare din spate lungi. Când sunt atacate, sar sau zboară. Lăcusta Vosganian nu și-a dat demisia și din Parlament, ba chiar a salutat decizia colegilor săi, celelalte lăcuste din invazie, care au votat pentru păstrarea imunității. Lăcusta a ales viața și libertatea. Poți s-o învinuiești? Nu. E doar o lăcustă, nu știe mai mult.

Vă sună cunoscut? Mai știm noi unul care în calitate de membru al guvernului avea o părere, dar când se gândea la chestiune ca parlamentar, ajungea la o concluzie fix inversă. Poate că ar trebui întărite testele psihologice de la angajarea ca demnitar. Și, dacă se constată că niște oameni sănătoși pot avea concomitent două opinii antagonice, poate ar trebui întărite legile, că nu miroase bine deloc.

Varujan Vosganian e armean și scriitor. Ca armean, își scrie demisia imediat când e în pericol să se facă de cacao. Ca scriitor, preferă să-și concentreze talentul în alte direcții. Oamenii au, în general, multe fațete și parcă nici unii nu sunt chiar atât de răi, dacă stai să-i asculți și încerci să-i înțelegi. Nici unii în afară de parlamentari. Se întâmplă ceva cu omul când ajunge în Parlament, ați observat? Cred că hoția și nesimțirea sunt contagioase. Puțini au demonstrat că sunt imuni. Iar Varujan e infectat grav. Și chiar nu ne prea interesează că, din calitatea sa de ministru, pare om normal. Parlamentarii noștri sunt foarte solidari, când vine vorba de amenințarea hâdă a justiției: hoți pentru unul și unul pentru hoți.

Vizualizări: 141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: