Opt ani de puşcărie pentru că au fraudat statul

O femeie din judeţul Gorj şi fiul ei au fost condamnaţi, fiecare, la câte opt ani închisoare după ce au obţinut de la Ministerul Muncii subvenţii în baza unor acte false. Cazul a făcut destulă vâlvă anul trecut, când zeci de oameni din Prigoria, Albeni sau Roşia de Amaradia au aflat că aveau locuri de muncă subvenţionate de stat, deşi ei nu aveau nici după ce să bea apă.

Valeria Trancă, de 43 de ani, şi fiul ei, Daniel Trancă, de 24 de ani, au fost judecaţi şi condamnaţi pentru infracţiunile de fals intelectual, uz de fals şi înşelăciune, pentru fiecare dintre acestea magistraţii pronunţând diferite pedepse, cea mai mare dinte ele fiind de 8 ani, pentru înşelăciune. Toate pedepsele au fost contopite, inculpaţii urmând să execute pedeapsa cea mai mare, cea de 8 ani, conform sentinţei Tribunalului Gorj. Femeia şi fiul ei au fost arestaţi preventiv în septembrie 2010, după ce poliţiştii şi procurorii au descoperit că cei doi au angajat fictiv în ultimii trei ani aproape 60 de persoane pentru a încasa subvenţiile oferite de stat pentru crearea de noi locuri de muncă. Angajaţii respectivi reprezintă persoane cu posibilităţi materiale reduse şi care nu sunt foarte instruite, acestea declarându-le anchetatorilor că nu ştiau că aveau un loc de muncă.

Instanţa de judecată a dispus acum ca Valeria şi Daniel Trancă să restituie statului toate sumele de bani încasate în mod ilegal şi cheltuite în interes personal de cei doi. Astfel, Valeria Trancă are de restituit despăgubiri civile în sumă de 495.742 lei către Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Gorj. Suma respectivă reprezintă subvenţii acordate – 214.035 lei, indemnizaţii şomaj – 181.362 lei, dobânzi calculate – 33.604 lei, CAS şomaj – 56.766 lei, CASS şomaj – 9975 lei, cu dobânda aferentă până la achitarea debitului. De asemenea, conform aceleiaşi sentinţe, Daniel Trancă are de achitat despăgubiri civile în sumă de 318.417 lei către A.J.O.F.M. Gorj, reprezentând subvenţii acordate – 151.470 lei, indemnizaţii şomaj – 108.524 lei, dobânzi calculate – 18.487 lei, CAS şomaj – 33.968 lei, CASS şomaj – 5968 lei, cu dobânda aferentă până la achitarea debitului.

În plus, magistraţii au dispus şi anularea actelor falsificate, respectiv contracte de muncă, pontaje, adeverinţe de şomaj, decizii de desfacere a contractelor de muncă, precum şi alte acte subsecvente. Hotărârea Tribunalului Gorj nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Vizualizări: 86

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: