Opt candidaţi independenţi la europarlamentare

Opt români au intrat în cursa electorală europeană ca independenţi, deşi a fost nevoie să strângă peste 100.000 de semnături de fiecare. Având în vedere prezenţa redusă estimată a fi astăzi la vot, oricare dintre ei ar putea câştiga dacă l-ar vota 125-130 mii de persoane. Sondajele le-au fost însă defavorabile şi au arătat că nici toţi la un loc nu ar câştiga voturi cât pentru un câştigător.

Cine sunt cei opt candidaţi independenţi:

Mircea Diaconu, 65 de ani, actor, fost senator PNL în Parlamentul României şi fost ministru al Culturii, 2012, în Guvernul condus de Victor Ponta. A demisionat din PNL când a fost scos de pe listă la europarlamentare, ca urmare a unui proces cu Agenţia Naţională pentru Integritate, dar instanţa i-a permis să candideze şi a intrat în cursă independent.

Corina Ungureanu, 33 de ani, dublă campioană cu echipa de gimnastică a României în anii 1997 şi 1999, campioană europeană cu echipa în 1998 şi campioană europeană la sol în 1998, a reuşit să strângă cca 103.027 de semnături de susţinere şi doreşte să ajungă europarlamentar "pentru a promova şi a aduce România între primele ţări, pentru că trebuie să ne facem văzuţi şi auziţi".

Dănuţ Liga, 46 de ani,  fost deputat PDL în două legislaturi, 2004-2008 şi 2008-2012, membru PRM până în luna mai 2005, precum şi fost consilier al lui Traian Băsescu, în perioada 2000-2004, când acesta a fost primar al Capitalei, a luat decizia să candideze independent la rugămintea electoratului, reuşind să strângă 100.000 de semnături de susţinere.

Iulian Pericle Capsali, 48 de ani, regizor şi publicist, fondatorul, în 2012, a "Alianţei pentru Demnitate Naţională", menită să înfrunte "provocările la care au fost supuse Biserica şi Familia", a reuşit să strângă 123.332 de semnături. Familist convins, candidatul independent se recomandă drept "tată a nouă copii crescuţi cu multă jertfă, în spiritul credinţei creştineşti şi cu deschidere spre valorile educaţiei prin şcoală", fiind sprijinit de Biserică. Iulian Pericle Capsali doreşte să promoveze în Parlamentul European "politica familiilor, nu familiile politice”.

Peter Costea, 58 de ani, avocat american de origine română,  promovează acelaşi tip de discurs conservator ca cel utilizat de Iulian Pericle Capsali, fiind însă baptist şi susţinut de mai multe culte neoprotestante din România şi implicat, totodată, în manifestările de protest împotriva avortului. Costea a reuşit să strângă 105.227 de semnături de susţinere, fiind sprijinit de Asociaţia Familiilor din România şi de mai multe culte neoprotestante.

Paul Purea este medic chirurg, scriitor şi om de cultură şi a candidat la alegerile locale, din anul 2012, din partea PP-DD, însă nu a fost ales. Locuieşte, în prezent, în Germania, profesând la St. Johannes Hospital, din Hamborn, lăudându-se cu cele peste 25.000 de operaţii pe care le-a realizat, atât în România cât şi la Spitalul din Duisburg unde lucrează, fiind totodată, şi preşedintele "Asociaţiei "Însănătoşirea României - dr. Paul Purea".

Valentin Eugen Daeanu, 46 de ani, om de afaceri, inginer, doctor în ştiinţe economice şi fondator al instituţiei de plată SMITH&SMITH şi al publicaţiei Actualitatea Românească, destinate românilor din străinătate, fiind neangajat politic. Candidatul transmite, prin intermediul clipului său de campanie, că "Este vremea pentru o altfel de politică. Schimbarea poate deveni realitate doar dacă participăm la vot într-un număr suficient de mare, în aşa fel încât actuala clasă politică să înţeleagă mesajul şi să nu îşi mai permită să ne ignore", precizează Daeanu.
Constantin Titian Filip, 53 de ani, de profesie medic specialist neurochirurg, avocat, mediator şi director al propriei clinici medicale şi a altor şase firme, a  candidat independent la alegerile locale pentru Primăria Capitalei, din anul 2012. Candidatul a ajuns în atenţia opiniei publice din cauza greşelilor de ortografie de pe afişele de campanie din 2012, precum " viitorul copiilor noştrii (cu doi i)" sau doctorant, în loc de doctorand.

Vizualizări: 207

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: