Opt tineri din Scoarţa fac betoane pe bani europeni

Primăria comunei Scoarţa a inaugurat un proiect pe fonduri europene prin care opt tineri din localitate au fost instruiţi să pună bazele unei afaceri în domeniul materialelor de construcţii. Cei opt tineri au vârste cuprinse între 21 şi 45 de ani, doi dintre e fiind de etnie romă. Deşi este vorba de făcut betoane, tinerii nu s-au dat înapoi de la muncă având în prezent un salariu lunar de 2.100 de lei. Finanţarea proiectului se termină în decembrie anul acesta, de atunci înainte tinerii vor trebui să muncească din greu dacă vor ca firma să reziste pe piaţă.

SC Dalscoa SRL este firma înfiinţată de primăria Scoarţa în scopul de a şcolariza şi de a înfiinţa opt locuri de muncă pentru cetăţenii comunei. În cadrul proiectului au fost şcolarizaţi 15 cetăţeni însă numai opt au fost selectaţi să continue activitatea de producere a bolţarilor, pavelelor şi bordurilor. ”Primăria a obţinut fonduri europene pentru proiectul ”Sprijin şi oportunitate pentru persoanele defavorizate”. Proiectul a început în ianuarie anul acesta, timp în care noi am înfiinţat această firmă, am şcolarizat 15 cetăţeni din comună, au făcut cursuri cu profesori de la Târgu Jiu, au învăţat să producă materiale de construcţii. Principala activitate este producerea de bolţari, pavele şi borduri, dar sperăm noi să-şi extindă activitatea. Vor trebui să aibă voinţă şi continue cu această activitate după finalizarea finanţării, adică în decembrie”, a spus Ion Stamatoiu, viceprimarul din Scoarţa.

Salariu de 2.100 lei lunar

Tinerii rămaşi în proiect câştigă în acest moment un salariu de 2.100 lei dar din decembrie venitul va fi minimul pe economie. ”Noi avem interesul ca această firmă să funcţioneze şi din decembrie încolo chiar dacă vom avea salarii mai mici. Ne asigură un loc de muncă şi sperăm să rezistăm pe piaţa materialelor de construcţii. Oricum noi avem cele mai mici preţuri, sub principalul competitor. Noi vindem bolţarii cu 1,80 de lei bucata şi 1,60 lei bucata pentru primărie şi angajaţii primăriei. Proiectul a fost destinat în mare parte persoanelor de etnie romă însă doar doi au fost dornici să muncească, restul au refuzat”, a spus Gabriel Ştefănescu, managerul firmei. De menţionat ar fi faptul că toţi tinerii care muncesc în această activitate au fost beneficiari ai ajutorului social şi provin din familii cu grave probleme financiare.

Mădălin Ancuţa are 24 de ani şi nici nu a stat pe gânduri când i s-a propus să facă parte din proiect. Mărturiseşte că munceşte în condiţii grele dar mai bine munceşte cinstit decât să se apuce de ilegalităţi. ”Am văzut asta ca pe o şansă care mi se oferă şi am acceptat. Nu mă feresc de muncă, provin dintr-o familie săracă, dar prefer să muncesc decât să fac prostii. Stau cu o fată şi vreau să mă căsătoresc, dar era importat să am un loc de muncă în primă fază”, a spus Mădălin Ancuţa din Scoarţa.

Vizualizări: 418

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: