Ordinea de zi la şedinţa dintre sindicate şi ministrul Energiei

Sindicaliştii au pregătit ordinea de zi la discuţiile cu ministrul Andrei Gerea, directorul general al CE Oltenia - Laurenţiu Ciurel şi cu preşedintele Consiliului de Supraveghere - Cristian Radu, programate pentru vineri, la ora 12. Ministrul energiei va ajunge de joi la Târgu Jiu şi va vizita o termocentrală şi o carieră. Ordinea de zi a fost discutată cu preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, care a promis susţinere şi pe mai departe.

Sindicaliştii s-au întâlnit de mai multe ori cu ministrul Andrei Gerea şi tot timpul le-a promis că va rezolva problemele CE Oltenia. Pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, liderii din CE Oltenia vor un acord scris cu ministrul, care să prevadă şi termene. Pe ordinea de zi sunt 12 probleme, cele mai multe legate de piaţa de energie şi de modificarea unor legi care să mai scadă din presiunea asupra CE Oltenia.

Problemele din piaţă, mai multe

Este vorba despre problemele de expropriere de la carierele UMC Jilţ Sud, UMC Jilţ Nord şi UMC Roşia, eliminarea obligaţiei achiziţiei certificatelor verzi pentru energia consumată în minerit, precum şi modificarea legii în sensul scoaterii unui articol care stabileşte preţul minim de achiziţie a certificatelor verzi contrar principiilor economiei de piaţă.

Pe lista discuţiilor se află bineînţeles şi modificarea legislaţiei privind serviciile tehnologice de sistem, precum şi a unor ordine ale ANRE. Sindicatele cer mai multe modificări ale legilor, una dintre cele mai importante fiind cea referitoare la accesul garantat la reţelele electrice pentru energia electrică produsa în centralele electrice care utilizează combustibil din producţia interna a unei energii primare de maxim 25%. Vor fi puse pe tapet şi problemele privind costurile termocentralelor pentru apa consumată în procesul tehnologic, dar şi preluarea la rezerva de stat de către ANRPS a stocului de cărbune necesar pentru sezonul rece.

Sunt şi prevederi care privesc direct salariaţii CE Oltenia. Se cere respectarea prevederilor contractului de muncă şi asigurarea condiţiilor sociale minimale, a echipamentului de protecţie şi a apei în toată compania.

Sindicaliştii vor şi negocierea unui Act adiţional la contract cu privire la cota de cărbune şi majorarea adaosului lunar. Ultimele discuţii pe aceste teme au fost soldate cu eşec, sindicatele fiind pregătite de proteste dacă nu vor găsi înţelegere nici la ministru. Totodată, se va discuta despre acordarea plăţilor compensatorii celor care au fost concediaţi acum aproape două luni şi nu şi-au primit banii.

Vizualizări: 135

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: