Ordonanţa pentru concedierea minerilor, publicată în Monitorul Oficial

Guvernul a publicat joi, în Monitorul Oficial, ordonanţa de guvern prin care se acordă plăţi compensatorii minerilor care vor fi concediaţi colectiv. Tot ieri, la Turceni, un consilier al ministrului Economiei a anunţat mii de concedieri colective în minerit.

Guvernul oferă persoanelor disponibilizate din regiile autonome şi companiile naţionale cu capital majoritar de stat un venit de completare pe o perioadă de până la doi ani, potrivit unei ordonanţe de urgenţă publicate ieri în Monitorul Oficial. Conform documentului, venitul de completare se acordă lunar, în funcţie de vechimea în muncă. Astfel, plata se face timp de 20 de luni, pentru cei cu vechime de până la 15 ani, timp de 22 de luni, pentru cei care au lucrat 15- 25 de ani, şi timp de 24 de luni pentru disponibilizaţii care lucraseră peste 25 de ani. Nivelul venitului de completare este egal cu diferenţa dintre salariul mediu încasat pe ultimele trei luni de salariatul respectiv şi indemnizaţia de şomaj.

Minerii concediaţi din SNLO şi complexuri vor beneficia şi de plăţile compensatorii acordate de companii şi prevăzute în contractele colective de muncă.

Tudor Şerban vorbeşte de mii de concedieri

Surse oficiale susţin că anul acesta vor fi concediaţi 400 de angajaţi ai SNLO şi câte o sută de la complexurile energetice Turceni şi Rovinari. Tudor Şerban, consilier al ministrului Economiei, a vorbit ieri la Turceni despre concedierea a o mie de salariaţi al Societăţii Lignitului în următorii ani şi 3.500 de la Compania Huilei. „Circa 1.000 de salariaţi ai Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia vor trebui disponibilizaţi în următorii ani”, a menţionat Tudor Şerban. SNLO are, în prezent, 8.300 de angajaţi.

Consilierul ministrului Ariton a precizat că restructurările sunt necesare pentru realizarea programului restructurare. „Circa 3.500 de angajaţi din Compania Naţională a Huilei vor fi disponibilizaţi, până în 2018. Până în acest an se vor închide trei din cele şapte mine din Valea Jiului”, a afirmat Tudor Şerban.  În prezent, CNH are aproape 8.700 de angajaţi, potrivit informaţiilor publicate de Ministerul Economiei.

Cărbunele rămâne totuşi important pentru sistem

Producţia de energie din România se va baza, în continuare, pe cărbune, a declarat Tudor Şerban. „Energetica românească se va baza, în continuare, pe cărbune. Este adevărat că pentru respectarea condiţiilor de mediu, costurile pentru energie vor creşte, în viitorul apropiat”, a afirmat Şerban.

În acest context, autorităţile consideră că este necesară o eficienţă mai mare în producerea energiei pe lignit. „Este necesară o eficienţă mai mare în producerea lignitului”, a adăugat Tudor Şerban.

Vizualizări: 232

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: