Ore mai puţine pentru liceeni

Liceenii vor avea maximum 30 de ore pe săptămână. Se reduc orele de educaţie fizică, limbi moderne, consiliere şi orientare începând cu anul şcolar 2009-2010, potrivit noului plan de învăţământ. Elevii cu rezultate slabe la învăţătură vor trebui să lupte pentru ocuparea unui loc în clasa a IX-a, şcoliile de arte şi meserii fiind înlocuite cu liceele industriale. Din anul şcolar viitor este posibil să dispară tezele unice, iar intrarea la liceu să se facă pe baza mediei din gimnaziu şi să se reintroducă examenul de admitere, acolo unde directorii impun acest lucru.

La examenul de bacalaureat probele orale ar putea fi scoase de tot sau să nu mai fie notate decât prin calificativul admis-respins. Reducerea numărului de ore a fost luată în discuţie la propunerea eleviilor care se plâgeau de un program prea încărcat, 37-38 de ore săptămânal, comparativ cu studenţii ce aveau alocate 28 de ore pe săptămână, după cum au precizat reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj.

Profesorii se tem că vor rămâne fără catedre

Planurile de învăţământ pentru anul şcolar 2009 - 2010 dau peste cap întreg sistemul de învăţământ şi crează panică în rândul cadrelor didactice. Aura Cojocaru, profesor de educaţie fizică, ne-a declarat: „La clasele a IX-a şi a X-a erau două ore pe săptămână, acum a rămas una, iar la clasele terminale era câte o oră, acum sunt opţionale. În mod sigur vor dispare catedre. Cred că doamna ministru chiulea la orele de sport de s-a gândit să reducă din orele alocate acestei discipline“. De asemenea, profesorii de sport cred o altă măsură care îi va afecta este predarea orelor de sport de la clasele I-IV de către învăţători.

În timp ce majoritatea angajatorilor pune printre condiţiile de angajare cunoaşterea unei limbi străine, liceenii vor primi mai puţine informaţii în acest domeniu din 2010. Lovitura se dă limbilor franceză, germană, italiană şi spaniolă. Mihaela Danciu, profesor de limba franceză, consideră că: „La o oră pe săptămână nu cred că se va putea atinge un nivel de cunoştiinţe satisfăcător. Pentru titulari vor dispare în mod sigur orele suplimentare, iar  suplinitorii vor rămâne mulţi fără posturi“.

ISJ Gorj  face noile încadrări

Directorii unităţilor de învăţământ din Gorj vor trebui să prezinte conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean noile încadrări până pe data de 11 martie. Dorin Taşcău, inspector şcolar general, ne-a declarat: „Aşteptăm să ne vină, din judeţ, încadrările pentru anul şcolar 2009-2010, iar apoi vom vedea ce este de făcut în reţea“. Referitor la situaţia profesorilor de educaţie fizică, Taşcău a mai precizat: „Datorită faptului că orele de educaţie fizică de la I-IV au fost date la profesori, au rămas multe locuri vacante pe care au fost încadraţi suplinitori. Încă nu este o certitudine că aceste ore vor fi predate de învăţători, începând de anul viitor“.

Vizualizări: 94

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: