Pădurea din Runcu, doborâtă de furtună

Obştea Muntele Runcu a avut foarte mult de suferit în urma furtunii de miercuri după amiază. Peste 20 de hectare de pădure a fost culcată la pământ, arborii fiind retezaţi sau, pur şi simplu, scoşi din rădăcină. Evaluarea pagubelor e abia la început.

Calamitatea s-a produs pe Valea Sohodolului, la câţiva km în amonte de chei, peste 10.000 mc de fag fiind culcat la pământ, pe o suprafaţă de peste 20 de hectare. Evaluarea este doar la început, pentru că drumul este blocat, iar pădurarii pătrund în zona afectată pe măsură ce drumul este degajat de arbori. Cei care administrează pădurea spun că nu au mai văzut aşa ceva în zonă. ”Activez din anul 2003, nu am mai văzut una ca asta de când mă ştiu, mai mult prin filme şi documentare. Este un dezastru natural foarte mare, foarte dureros pentru obşte şi pentru membrii obştii. În această pădure s-au făcut amenajările conform amenajamentului silvic. Îmi pare foarte rău că s-a întâmplat aşa ceva, vom analiza situaţia şi vom stabili ce măsuri trebuie luate”, a spus Vasile Lupulescu, administratorul pădurii.

Turist blocat de furtună, şi-a abandonat maşina

Deşi Valea Sohodolului e frecventată de mulţi turişti pe timpul verii, unii trecând pe aici munţii în Ardeal, o singură maşină din Dolj a fost surprinsă de furtună. Proprietarul, rămas blocat din cauza doborâturii de vânt, a abandonat maşina, lăsând cheile la pădurari să o scoată de pe vale, după ce degajează drumul.

Pentru ca turiştii care mai ajung în zonă să nu fie puşi în pericol, din cauza drumului blocat şi a arborilor dezrădăcinaţi care pot aluneca oricând de pe versanţi, administratorii pădurii au restricţionat accesul în zonă. ”Am fost anunţaţi de un băiat că a rămas blocat cu maşina şi că e foarte multă doborâtură de la vânt. M-am deplasat cu şeful postului de poliţie de la Runcu până la km 12, am observat situaţia şi am anunţat organele abilitate. Această calamitate necesită urgenţă pentru valorificarea materialului lemnos. Cei blocaţi cu maşina au rămas între nişte stânci, dar nu i-au prins lemnele. Au zis că dau de pomană pentru ziua de miercuri, pentru că au scăpat cu viaţă. Au zis că nu mai calcă în viaţa lor la munte”,  a comentat David Popescu, pădurar. 

20 de hectare de pădure afectată

Potrivit lui Vasile Stan, preşedintele în exerciţiu al Obştii Muntele Runcu, paguba constatată la prima vedere, fără să se facă o inventariere până la capătul proprietăţii, unde încă nu se poate ajunge din cauza blocării drumului, depăşeşte 10.000 mc de fag, care a fost depreciat din cauza doborâturii, suprafaţa afectată fiind de peste 20 de hectare.

Obştea Muntele Runcu avea şi fără această calamitate o mulţime de probleme, ea riscând să fie desfiinţată şi oamenii să rămână fără proprietate. Asta pentru că activitatea risca să fie blocată din cauza certurilor dintre cele două consilii de administraţie, fiecare fiind recunoscut de o instanţă sau alta.

Vizualizări: 204

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: