Pâine făcută din făină expirată

Patronii unor brutării din Gorj s-au ars la buzunar săptămâna trecută, după ce o serie de controale au scos în evidenţă faptul că aceştia foloseau făină expirată pentru a produce pâine pentru consumul uman. Poliţişti, inspectori de muncă şi sanitar-veterinari, dar şi comisari de la Garda Financiară, au declanşat o amplă operaţiune, care s-a finalizat cu descoperirea unor lucruri la care consumatorii nici nu puteau visa.

Echipele de control au trecut pe la Prigoria, Bălăneşti şi Bălceşti şi peste tot au găsit făină care ori nu putea fi justificată în acte ori avea termenul de valabilitate expirat. Cantităţile despre care vorbim sunt de ordinul tonelor, ceea ce înseamnă mii de pâini în fiecare caz.

Singura brutărie din Bălceşti riscă închiderea

Cel mai elocvent exemplu pare a fi cel de la Bălceşti, acolo unde patronul singurei brutării din zonă, Gheorghe Oprian, a avut o controversă de nuanţă cu inspectorii care l-au găsit cu nereguli. „Nu spune că expiră pe 25 decembrie, ci doar a se consuma de preferinţă până la 25 decembrie. S-a întâmplat fenomenul ca eu, în august-septembrie, când s-a scumpit făina, am făcut anumite stocuri, ca să avem de sărbători, ca orice gospodar. Făina este una extraordinară şi acum, nu am avut reclamaţii de la clienţi, facem din ea o pâine pe care şi eu o mănânc zi de zi”, a spus bărbatul. Omul e convins că a avut ghinion pentru că dacă echipa de control nu ajungea la el atunci, ci în această săptămână, toată cantitatea de făină era deja pâine vândută şi nimeni nu l-ar mai fi putut acuza de ceva. „A rămas de la sărbători, dacă mai întârzia controlul 2-3 zile toată era lucrată şi nu se mai găsea nimic”, spune Oprian.

Tone de făină, retrase din consum

Toate acţiunile de control s-au finalizat cu împărţirea de amenzi şi cu retragerea de pe piaţă a făinii cu probleme. Cea mai mare cantitate de făină, circa 5,5 tone, a fost retrasă de la folosirea în procesul tehnologic de la brutăria lui Oprian. Conform poliţiştilor, patronul brutăriei respective nu a putut prezenta acte pentru valabilitatea mărfii pentru circa 4 tone, iar pentru aproape 1,5 tone echipele de inspectori au constatat că marfa respectivă avea ca termen de valabilitate data de 25 decembrie 2012. O situaţie similară a fost întâlnită şi la o brutărie din comuna Prigoria, dar şi la o alta din localitatea Bălăneşti, în ultima locaţie fiind descoperite înscrisuri extracontabile, în care se regăsea situaţia reală a activităţii brutăriei. Documentele respective au fost ridicate de comisarii Gărzii Financiare pentru a fi stabilit cu exactitate prejudiciul creat bugetului de stat. Conform IPJ Gorj, controalele s-au finalizat cu aplicarea unor amenzi în cuantum total de 24.500 lei, inspectorii dispunând confiscarea a 8410 kg de făină, 120 kg tărâţe, 45 kg drojdie, şi 450 kg sare.

Vizualizări: 563

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: