Pandemia reduce salariile fotbaliștilor din Liga 1

Fotbalul din România este grav afectat de pandemia de coronavirus, iar jucătorii din Liga 1 au mult de suferit după ce cluburile au anunţat că nu le  mai pot plăti salariile la care s-au angajat. Cluburile de fotbal le pot achita în acest moment jucătorilor 75% din salariul mediu pe economie, toate acestea datorită cazului de forță majoră din România.

După ce Klaus Iohannis a decretat stare de urgență în România și a luat mai multe măsuri aspre împotriva răspândirii noului coronavirus, cluburile de fotbal din România pot să îi ”taxeze” aspru pe jucătorii care evoluează în campionatul intern. Cluburile le pot achita din acest moment jucătorilor 75% din salariul mediu pe economie, toate acestea datorită cazului de forță majoră din România. Acest punct este stipulat în toate contractele de muncă sau convențiile jucătorilor, iar patronii vor apela la această măsură deoarece 10 formații din Liga 1 sunt în pericol de faliment fără drepturile TV.

Anamaria Prodan, cea care impresariază o mare parte dintre fotbaliștii importanți din România, trage semnalul de alarmă referitor la   situaţia jucătorilor. „Eu și jucătorii pe care îi reprezint vorbim deja despre această situație. Stăm cu ochii pe Guvern, numai ei decid când se termină starea de forță majoră și când contractele revin la normal. Chiar dacă sunt anumiți patroni care caută să rupă unilateral contractele, nu se poate. Pot să se folosească de clauza de forță majoră și să achite 75% din salariul mediu pe economie, dar nu pot rezilia contractele. Dacă se face așa ceva, eu cred că este un abuz și în cazul unui proces vor trebui să achite drepturile financiare până la finalul contractului. Este clar un caz de forță majoră ce se întâmplă în acest moment în lume. Le-am explicat  jucătorilor și antrenorilor mei ce se poate întâmpla din punct de vedere legal în  acest moment”, a declarat Anamaria Prodan pentru ProSport.

Mai mult, cluburile de drept public sunt deja obligate de Curtea de Conturi  să suspende contractele și să aplice legea cu 75% din salariul mediu pe economie, ceea ce ar însemna ca jucătorii din Liga 1 să încaseze aproximativ 3.000 de lei pe lună până se va trece pandemia de coronavirus din România.

Vizualizări: 329

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: