Pandurii au motive să conteste licenţa FCM Târgu-Mureş

Acordarea licenţei în acest an pentru FCM Târgu Mureş pare neregulamentară pentru că situaţia clubului FCM este similară cu cea de anul trecut, când Comisia de Licenţiere din cadrul FRF a refuzat să le acorde licenţa. Avertizaţi că nici anul acesta nu vor primi licenţă, cei de la Târgu Mureş şi-au luat măsuri şi au obţinut documentele necesare, respectiv un Certificat de Identitate sportivă nou care atestă că clubul din Târgu Mureş a preluat de la Unirea Sânnicolau Mare şi palmaresul şi vechimea acelui club. FRF a acordat licenţa în baza noilor documente dar legalitatea demersurilor făcute de mureşeni este pusă sub semnul întrebării după ce în urmă cu un an documentele respective nu existau.

La începutul sezonului trecut, când FCM Târgu Mureş a spus pentru prima dată că au gânduri de promovare, directorul departamentului de licenţieri Viorel Duru le-a transmis că nu e posibil pentru că nu vor primi licenţa decât în 2011. FCM Târgu Mureş a fost la promovare şi cu un an înainte iar debutul bun de sezon 2009-2010 i-a făcut din nou pe oficialii de la FCM să spere că vor putea ajunge pe prima scenă mai repede decât le permiteau regulamentele.

Iniţial nu au preluat şi patrimoniul vechiului club

Regulamentul de licenţiere spune că un club trebuie să fie afiliat la FRF de cel puţin trei ani pentru a juca în Liga I. FCM s-a afiliat oficial la FRF abia în 2008, când a cumpărat locul Unirii Sânnicolau Mare în liga secundă, lucru recunoscut la vremea respectivă şi de directorul Viorel Duru care precizase că FCM nu poate promova: „Mureşul nu poate juca în Liga I. Până în 2011 nu au cum să primească licenţa”. Oficialii lui FCM nu s-au dat bătuţi şi spuneau că au tot dreptul să joace în Liga I. „Comisia de Licenţiere interpretează greşit regulamentul. Noi suntem continuatorii celor de la Unirea Sânnicolau Mare. Practic, Certificatul de Identitate Sportivă rămâne acelaşi. E ca şi cum ai schimba din FCM în FCA”, spunea Tatar Bela, preşedintele CA la FCM Târgu Mureş. Răspunsul lui Viorel Duru a fost că mureşenii n-au preluat şi patrimoniul şi nu aveau cum să fie continuatorii clubului Unirea Sânnicolau Mare: „Ei au preluat doar numele, nu şi patrimoniul clubului, deci nu sunt continuatori”. Toate aceste schimburi de replici au avut loc la debutul sezonului recent încheiat dar se pare că declaraţiile oficiale de atunci nu mai sunt valabile şi acum.

În 2009 FCM Târgu Mureş nu avea licenţă

În urmă cu un an, celor de la FCM li s-a refuzat licenţierea tocmai pentru că nu au prezentat dovada din care să reiese că FCM este continuatoarea celor de la Unirea. „La data luării deciziei de refuzare a acordării licenţei pentru sezonul 2009/2010, respectiv pe 25 mai 2009, clubul din Târgu Mureş nu a prezentat dovada ca este continuatorul activităţii fotbalistice a secţiei de fotbal a clubului polisportiv AS Unirea Sânnicolau Mare. Ca urmare, clubul FCM Târgu Mureş nu putea solicita licenţa, deoarece nu avea vechime ca membru afiliat de minim trei ani la data când începea sezonul competiţional pentru care solicita licenţa, respectiv 1 iulie 2009”, a motivat Duru nelicenţierea celor de la FCM de anul trecut. Între timp cei de la Târgu Mureş au obţinut documentele necesare dar nu se ştie încă de ce nu le-au prezentat şi în urmă cu un an dacă acestea existau.

„Ulterior anunţului privind refuzarea acordării licenţei şi a motivării acesteia, clubul din Târgu Mureş a prezentat la FRF documentaţia completă privind situaţia juridică, din care reiese că secţia de fotbal a AS Unirea Sânnicolau Mare s-a divizat de clubul polisportiv, şi-a schimbat denumirea în FCM Târgu Mureş şi are sediul social în Târgu Mureş, toate acestea fiind consfinţite prin Hotărâre judecătorească. Pentru a obţine Certificat de identitate sportivă, clubul FCM a prezentat la MTS statutul asociaţiei, în care se preciza că este continuatorul activităţii secţiei de fotbal a AS Unirea Sânnicolau Mare”, a explicat noua situaţie directorul Departamentului licenţe şi afilieri Viorel Duru precizând că pentru scopul acordării licenţei, în baza noilor documente,  clubul FCM putea solicita licenţa pentru sezonul 2010/2011.

Au făcut rost de actele necesare în iarnă

După ce li s-a refuzat acordarea licenţei în urmă cu un an, la începutul acestui an Comisia Juridică a FRF i-a înştiinţat pe mureşeni că vor putea juca în Liga I dacă vor obţine promovarea pe teren şi apoi licenţa. Avertizaţi de Viorel Duru că nu pot juca în Liga I dacă nu vin cu alte documente, mureşenii au trimis noi acte la FRF prin care au dovedit că FCM este continuatoarea formaţiei Unirea Sânnicolau Mare, de la care au preluat locul în eşalonul secund în anul 2008 susţinând de această dată că au luat şi patrimoniul. "În vara lui 2009  s-a creat o confuzie fiindcă nu aveam toate actele depuse la FRF. Certificatul de Identitate Sportivă este cel de la Sânnicolau Mare, noi numai am schimbat denumirea şi sediul echipei, lucru care este regulamentar. Am primit de la Comisia Juridică a FRF înştiinţare că nu va fi nicio problemă dacă vom promova", a declarat Ioan Man, preşedintele Comitetului Director al lui FCM la începutul acestui an.

„Probabil cei de la Târgu Mureş au făcut acte şi au luat prin hotărâre judecătorească şi palmaresul celor de la Sânnicolau Mare”, a explicat directorul Direcţiei de Sport Gorj, Robert Doicaru. Direcţiile de sport din teritoriu sunt cele care acordă astfel de Certificate de Identitate Sportivă tuturor structurilor sportive fără personalitate juridică din judeţe. În acest caz fiind vorba de o asociaţie sportivă cu personalitate juridică, CIS s-a obţinut de la Ministerul Tineretului şi Sportului.

Vizualizări: 104

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: