Mariana Fica şi-a stabilit un nou record la Internaţionalele României

Mariana Fica, aflată încă la categoria de vârstă a junioarelor II, a participat în acest week-end, la Constanţa, la Campionatele Internaţionale de Atletism ale României. Atleta clubului Pandurii a alergat în proba de 400 de metri garduri, o probă relativ nouă pentru ea deoarece aleargă de regulă 1500 m şi 800 m, acolo unde este şi campioană naţională. Fiind la a doua participare la o astfel de probă, unde deţine deja o medalie la Naţionalele Şcolare, atleta a reuşit să-şi îmbunătăţească recordul personal, chiar dacă nu s-a clasat pe podium, sosind pe locul şase.

Campionatele Internaţionale ale României au reunit la Constanţa toată lumea bună a atletismului, respectiv cei mai buni sportivi din ţară, dar şi un număr destul de mare de străini, precum şi toţi oficialii Federaţiei Române de Atletism, inclusiv preşedintele Sorin Matei şi fosta mare atletă Gabriela Szabo. Întrecerea a prilejuit pentru constănţeni un eveniment deosebit, cu această ocazie fiind inaugurată noua pistă profesională de atletism a stadionului. Toată pista a fost acoperită cu tartan de culoare albastră, fiind respectate culorile clubului constănţean, spaţiul destinat încălzirii sportivilor sau altor probe atletice fiind realizat din acelaşi material.

A fost cea mai mică atletă din concurs

Decizia de a o trimite pe sportiva antrenată de Viorica Dima la aceste campionate i-a aparţinut antrenorului Ion Bură, fiind luată după ce Mariana Fica a reuşit să ia o medalie de bronz la Campionatele Naţionale Şcolare din acest an. Deşi este încă la junioare II, Mariana Fica a alergat la Campionatele Internaţionale ale României la senioare în proba de 400 m garduri, alături de alte senioare din ţară şi din Republica Moldova dar şi de cele mai bune junioare ale României. Fiind şi singura junioare II de la această probă la care au mai alergat şi junioare I mai mari ca vârstă şi cu mai mare experienţă, Mariana Fica a fost şi cea mai mică participantă din acest an la aceste campionate internaţionale. Pentru Mariana concursul a fost o premieră fiind pentru prima dată când aleargă la un concurs cu participare internaţională: „A fost primul meu concurs internaţional şi cred că a fost important mai ales că am căpătat experienţă. Ar fi fost cea mai mare realizare a mea dacă aş fi ieşit pe primele trei locuri dar mai am timp să ajung acolo. Au fost mulţi sportivi şi din alte ţări dar şi cei mai buni din România”.

Şi-a stabilit un nou record personal

Sportiva de la Pandurii a reuşit să scoată un timp bun deşi a sosit pe locul şase cu timpul de 68,62 secunde stabilind astfel şi un nou record personal acesta fiind cel mai bun timp al său la proba de garduri la care nu aleargă de mult timp.  În urmă cu o săptămână, la Campionatele Naţionale Şcolare, la aceiaşi probă, reuşise  timpul de 68,69, acesta fiind şi primul său concurs naţional la care alerga în această probă. Cu acest timp a intrat în posesia medaliei de bronz la Naţionalele Şcolare de la Bucureşti, fiind şi prima sa medalie la o astfel de competiţie. „Mă pregătesc doar de trei săptămâni pentru această probă la Târgu Jiu, dar nu am avut nici garduri prea multe la stadion pentru antrenamente şi nici pistă corespunzătoare pe care să alerg cu cuie de concurs. Practic m-am pregătit doar pe zgura de la stadion şi acolo nu se poate alerga cu cuie. Singurul antrenament pe suprafaţă regulamentară a fost înainte de concurs când ne-au dat voie să facem câteva treceri peste garduri”, a explicat Mariana după proba de la Constanţa.

Speră să ia medalie la Campionatele Naţionale

Mariana Fiica se pregăteşte la Pandurii în special pentru 1500 m şi 800 m, la 800 m fiind campioană a României în sală şi la 1500 ocupând locul patru la Naţionale. Pentru că are un timp bun şi la această probă de 1500 m Mariana speră ca anul acesta să ia o medalie şi la campionatele naţionale din iulie. Referitor la concursul de la Constanţa, atleta a spus că a contat pentru experienţa sa  precizând că se bucură că a reuşit să alerge mult mai bine decât la Naţionalele Şcolare, fiind stimulată şi de concurenţa atletelor mai mari şi cu mare experienţă: „Cele care au fost pe podium se antrenează de mulţi ani numai pentru această probă, au condiţii bune de pregătire şi aproape toate sunt la loturile naţionale. Ocupanta locului I, Sanda Belgyan, este şi medaliată cu bronz la ştafetă, la Mondialele de junioare ea fiind încă junioare I. La Cluj ele se pregătesc special pentru astfel de probe şi au şi pista specială de tartan”.

Vizualizări: 850

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: