Pandurii, cu Pustai spre Europa !

Pandurii şi-au găsit repede antrenor după despărţirea enigmatică de Grigoraş. Alesul e cel mai longeviv tehnician din Liga 1, Cristi Pustai, care vine după aproape 6 ani pe banca Mediaşului. „Profesorului” i s-a promis că vor fi păstraţi toţi jucătorii importanţi, iar obiectivul rămâne calificarea într-o cupă europeană.

Pandurii au stat fără antrenor mai puţin de 48 de ore după rezilierea contractului cu Grigoraş. Pustai devine al 10-lea antrenor al oltenilor în prima ligă după: Săndoi, Ungureanu, Hizo, Neagoe, Teixeira, Cârţu, Ciobotariu, Badea şi Grigoraş.

A venit „domnul Stabilitate”

Pandurii au oficializat despărţirea de Grigoraş joi la prânz, iar vineri seara aveau deja un nou antrenor. Rând pe rând variantele Andone, Mulţescu, Iordănescu jr. sau Răchită au picat din diferite motive. Soluţia optimă a venit de la Mediaş. Eugen Pîrvulescu s-a deplasat în oraşul său natal şi l-a convins pe Pustai să plece de la Gaz Metan după aproape 6 ani. Practic Pustai era de departe cel mai longeviv antrenor din Liga 1, el preluând frâiele Mediaşului în martie 2007, pe vremea când Gazul era în liga a doua. Din 2008 însă îi antrena pe medieşeni în Liga 1. În acest răstimp, profesorul de matematică a bifat o calificare în Europa League, acolo unde a trecut de KuPs din Finlanda, dar şi de nemţii de la Mainz, pentru a fi scos din competiţie de Austria Viena. E adevărat că Pustai a bifat şi o retrogradare pe plan sportiv cu Gazul, retrogradare anulată pe cale administrativă. Pustai a fost aproape să plece şi în vară de la Mediaş, dar până la urmă cele două părţi au semnat un nou contract. Un contract care prevedea că Pustai e liber să plece în cazul unei oferte convenabile. Pandurii au profitat de acest lucru şi i-au oferit antrenorului o nouă provocare. Practic, Pandurii e abia a treia echipă din cariera de antrenor a lui Pustai care a mai pregătit în liga a doua şi pe Chimica Târnăveni.  

„Cristi Pustai este antrenorul Pandurilor. Am semnat un contract pe trei ani. A fost greu să ne decidem cu proiectul, planul de viitor. Ştiam că are o clauză în contract, conform căreia poate pleca oricând, şi îl putem lua. Ne cunoştea echipa, chiar am fost adversari în ultima etapă.” Eugen Pîrvulescu, preşedinte Pandurii

Cum a lăsat fotbalul pentru matematică

Cristi Pustai are o poveste interesantă, mai puţin întâlnită printre antrenori. Tehnicianul de 47 de ani a jucat fotbal pe postul de atacant la Mediaş, Alba Iulia şi Târnăveni, echipe pentru care a înscris de 170 de ori. Dar în paralel, Pustai şi-a obţinut şi licenţa de profesor de matematică. În 2000 era un novice în ale antrenoratului. Pe vremea aceea era antrenor-jucător la Chimica Târnăveni în liga a II-a, dar la finalul sezonului echipa a retrogradat. Scârbit de fotbal, Pustai s-a retras pentru 3 ani la catedră. „Am întâlnit FC Bihor în ultima etapă. Arbitrul a fluierat doar într-o direcţie şi am pierdut cu 1-0. Noi am retrogradat, ei au rămas, dar, cel mai mult, a avut de pierdut oraşul din Târnăveni şi fotbalul românesc. Oamenii ăia îşi făcuseră o pasiune pentru meciurile echipei. “Scârbit de crimele burgheze”, cum spunea Bacovia, am ieşit din mizeria fotbalului românesc pentru trei ani. Pot oricând s-o iau de la capăt şi să mă întorc la catedră”, avertiza Pustai într-un interviu pentru Adevărul din 2010. Pustai a revenit în antrenorat în 2003 la juniorii lui Mediaş. „După trei ani în care am predat la un liceu din Mediaş, m-am întors la Gaz Metan. Am început cu juniorii, pentru că echipa mare era pregătită de Sabău”, mai spunea Pustai în 2010.

10 – ani a petrecut în total Pustai ca antrenor la Mediaş, 4 ani la juniori şi 6 la echipa de seniori. La seniori a bifat 169 de meciuri din care 33% victorii şi 29% egaluri

Vizualizări: 155

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: