Pandurii, mai bogaţi pe hârtie cu 1,7 milioane lei

Demersurile făcute de reprezentanţii Adunării Creditorilor de la clubul Pandurii Lignitul Târgu Jiu au început să dea rezultate. Pandurii  Târgu Jiu a scăpat recent de o datorie de 1,7 milioane lei, pe care o avea înregistrată ANAF la masa credală.

Ceea ce spunea principalul creditor de la Pandurii, Marin Condescu, la intrarea în insolvenţă, referitor la datoriile uriaşe prezentate atunci, începe să se adeverească treptat. Se vorbea atunci de sume uriaşe de peste 5 milioane de euro, dar Marin Condescu afirma că suma reală nu ar fi nici la jumătatea cele prezentate.

Timp de doi ani documentele clubului au fost verificate amănunţit şi s-a ajuns acum la o sumă care se apropie de jumătate. Conform Tabelului Preliminar al Creanţelor, publicat, pe 07.12.2016, de Administratorul Judiciar al CS Pandurii Târgu Jiu, Consulting Company Ipurl, în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, clubul de fotbal gorjean avea datorii de aproximativ 5,7 milioane de euro, către 177 de creditori. Acesta putea fi contestat, şi chiar a fost contestat, datoria reducându-se între timp. Datoriile totale erau de 25,8 milioane de lei din care doar restanţele salariale către jucători şi angajaţi ai clubului se ridicau la 10.754.244,57 lei.

După mai multe contestaţii şi procese în instanţă, pe data de 5 aprilie a fost publicat tabelul definitiv al creanțelor, în procesul de insolvenţă aflat pe rolul Tribunalului Gorj. Acesta arată sumele reale pe care Fiscul le are de recuperat de la clubul de fotbal.

Fiscul va fi dator la Pandurii

În urmă cu o lună, Marin Condescu a făcut demersurile necesare la Agenția Județeană a Finanțelor Publice Gorj, pentru a fi refăcute controalele din 2014, în condițiile în care sentințele judecătorești ulterioare au infirmat prejudiciul. Astfel, acesta a reușit să scape clubul de datoria respectivă, demonstrând că nu a existat.

Fostul președinte a fost acuzat, în 2014, de inspectorii fiscali că ar fi prejudiciat bugetul de stat cu circa 1,7 milioane lei. Cum instanţa a decis că nu exista acest prejudiciu, în urma scăderii sumei de 1,7 milioane de lei din datoriile pe care Pandurii le avea către Fisc, Marin Condescu și foștii jucători ai echipei, care mai au salarii neplătite, dețin acum 66% din datoria aflată încă la masa credală.

Marin Condescu a declarat  că, acum, datoria clubului Pandurii către Finanțe a rămas de 250.000 de euro, dar consideră că va dispărea și aceasta, apreciind chiar că ANAF va avea de dat bani înapoi celor de la Pandurii: „ANAF Gorj a instituit un control în 2014 şi a împovărat clubul cu 24 de miliarde de lei vechi, bani care, printr-o decizie, soluţionarea contestaţiei a fost suspendată până la finalizarea tuturor proceselor care existau între club şi cei care au condus clubul. Dacă vom avea câştig de cauză, deja în buletinul insolvenţei suma de 17 miliarde de lei a celor de la finanţe a fost trecută sub această condiţie, iar de acum drumul este mai uşor pentru Pandurii Târgu Jiu. Practic nu mai rămân cei de la finanţe la masa credală decât cu 250 000 de euro, bani pe care ar trebui să îi plătească Pandurii. Dar noi credem că, după calcularea efectelor acestei impuneri, vor avea să ne dea bani ei şi nu să le mai dăm noi bani la finanţe. Bani pe care i-a luat, dar din punctul nostru de vedere, trebuia ca până la finalizarea tuturor dosarelor să fie suspendate plăţile, pentru că întotdeauna civilul se suspendă când intervine penalul. Iar în penal au pierdut în toate cele şapte procese”.

În anul 2013 când a demisionat din fruntea clubului Pandurii,  Marin Condescu a prezentat documentele oficiale din care reieşea că Pandurii nu avea datorii la bugetul de stat, plata impozitelor și taxelor fiind o condiție impusă de UEFA cluburilor care participau în competițiile continentale. Pandurii evoluase în 2013 în grupele Europa League şi la controalele celor de la UEFA a reieşit că nu există datorii către stat. Criteriul acesta financiar era o condiţie esenţială de participare în competiţiile organizate de UEFA şi nici o echipă cu datorii nu era acceptată în competiţie. Mai mult, raportările erau lunare şi clubul risca să fie exclus din întrecerea continentală la apariţie unei datorii către fisc.

Inexplicabil, deşi fiscul a semnat documentele care erau prezentate lunar la UEFA, ulterior raportărilor, în anul 2014, la un control solicitat la Pandurii chiar de fosta conducere politică, instituită la club în perioada 2014 – 2016 de către PSD, clubul Pandurii „a fost găsit dator“ cu sume uriaşe către bugetul de stat, sume care s-a dovedit între timp că nu erau reale. De fapt de la acele sume s-a şi ajuns ca anumite bunuri ale clubului să fie puse sub sechestru şi apoi, în 2016, acele sume să ducă  la intrarea clubului în insolvenţă.

Galerie foto


Vizualizări: 1,754

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: