Panică în Drăgotești în urma veștii că USL a parafat vânzarea CE Oltenia

Îmbulzeală mare în jurul deputatului Severus Militaru ieri, în comuna Drăgoteşti, nu pentru a primi una-alta din efectele de campanie, ci pentru ca oamenii să se lămurească cu privire la veştile care circulau dis de dimineaţă, privind privatizarea rapidă a Complexului Energetic Oltenia de către Guvernul Ponta. Aflat pe traseul campaniei electorale, Militaru a avut foarte puţin timp să-şi explice obiectivele următorului mandat deoarece a trebuit să răspundă la întrebări la care – spune el - „ar fi trebuit să răspundă USL-ul şi Victor Ponta pentru că mint de atâta timp populaţia, ultima ispravă fiind făgăduinţa scrisă făcută FMI de a vinde complexul care asigură cam toate locurile de muncă în Gorj, plus o parte din cele de la Mehedinţi şi Vâlcea, şi asta cât mai pe ascuns.”

În urmă cu o zi cotidianul Pandurul făcea cunoscută înţelegerea dintre guvernul Ponta cu Fondul Monetar Internațional la mijlocul lunii septembrie, conform căreia politicienii USL au hotărât să vândă C.E. Oltenia unui „investitor strategic”, care va avea puteri depline asupra complexului de vreme ce va fi acţionar majoritar. Adică „să aibă drept de viaţă şi de moarte asupra locurilor noastre de muncă şi a drepturilor pe care le avem”, cum exprima acest lucru un angajat al carierei Jilţ Sud din satul Trestioara. Ştirea a ajuns repede la oameni, având în vedere că o mare parte din localnici lucrează în sistemul minier şi în termocentrala Turceni.

Militaru le-a dat dreptate oamenilor: „Cum să nu fie speriaţi când avem în Gorj şi în ţara întreagă atâta industrie pusă pe butuci de guvernările PSD? Să ne amintim numai fabrica de ciment din Bârseşti, pe locul căreia azi creşte iarbă verde...” Deputatul a fost de acord cu opinia celor care au pus  întrebări și au spus că vânzarea complexului este de multă vreme în vizorul USL şi al mogulilor săi, dar le-a declarat oamenilor că speră ca alegerile din decembrie să oprească, printre altele, şi acest jaf: „Nu trebuie făcută o privatizare majoritară a CEO, industria energetică trebuie să rămână în proprietatea statului român. Ce ţară îşi mai vinde sistemul energetic, şi încă cel mai profitabil? Sistemul energetic al unei ţări este echivalent cu independenţa acelui stat! Vom opri acest ultim jaf”, a liniştit localnicii parlamentarul.

Gheorghe Tr., din satul Corobăi, lucrează de 15 ani în minerit. Are doi copii, unul încă la facultate, şi speră să iese la pensie din locul în care şi-a petrecut toată tinereţea. A adunat vreo 7-8 vecini şi l-au ajuns pe Militaru din urmă, aproape de capătul satului. „S-a adunat multă lume, sunt tare speriaţi ca-şi pierd locurile de muncă sau că li se vor micşora drepturile celor care rămân”, a spus Aurel Pamfiloiu.

Oamenii s-au plâns și de creșterile prețurilor la alimente

Dar nu numai asta a fost nemulţumirea oamenilor, Militaru fiind luat la întrebări de ce au crescut atât de mult preţurile, mai ales la alimente: „Cică mi-au dat la pensie! Ce mi-au dat, domnule, că mai bine nu-mi dădeau şi plăteam mai puţin pentru pâine, ulei, zahăr...” a fost reproşul unui pensionar, care a vrut să facă o poză cu deputatul, dar „să n-o daţi la ziar, că mă văd aştia de la primărie şi-mi fac probleme când le cer câte-o hârtie”, a insistat omul. Deputatul le-a explicat că instabilitatea politică pe care a adus-o guvernarea Ponta – Antonescu a făcut să crească atât de mult moneda europeană şi, implicit, şi preţurile de la noi şi că, atunci când în ţară va fi din nou stabilitate, lucrurile vor reintra pe făgaşul normal, iar preţurile nu vor mai sări în aer ca în vara aceasta.  

În satul Drăgoteşti, ultimul din traseul de campanie de ieri, localnicii au vrut să ştie despre acelaşi lucru: locurile lor de muncă, cât vor mai creşte preţurile..., însă aici au insistat ca Militaru să le descrie clar programul pe care îl are pentru următorii patru ani şi cum se gândește să-l îndeplinească. Răspunsurile i-au mulțumit pe localnici: „Știe, domnule, știe, se vede că e din minerit! Ne-a ajutat cu o grămadă de bani pentru biserica din sat, și pentru școli... „ au spus oamenii, majoritatea convinși că-l vor vota din nou.

Militaru a avut parte și de o surpriză frumoasă în Drăgotești: a găsit acasă pe unul dintre copiii pe care i-a dus în excursiile care au devenit tradiție de patru veri încoace, acordate drept premii elevilor de clasa a VIII a cu cele mai mari medii la testarea națională: „ E în clasa a X a acum, de abia să-l recunosc, a spus deputatul. M-a bucurat faptul că n-a uitat, cel mai mult l-a impresionat cinematograful 3D, și că, deși au trecut doi ani de la excursia aceea, a ținut să mulțumească pentru ea... Sper ca anul viitor să primească și mai mulți elevi acest premiu„. Excursia-premiu durează două sau trei zile și este acordată în fiecare vară de către Asociația Reușim Împreună, fondată de parlamentarul gorjean la începutul mandatului, tuturor elevilor care au obținut la testarea națională note de la 9,50 la 10.

Vizualizări: 170

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: