Paraziții progresului

Denisa avea niște sâni imenși. Atât de mari încât trebuie să încep cu asta, că așa m-a învățat la facultatea de Jurnalism: lucrurile importante se spun primele. La Jurnalism era și Denisa, tot ca noi. În 2005, a plecat în Belgia cu bursă Erasmus, un an. În 2006, când s-a întors, o priveam nu doar ca pe o zeiță a frumuseții, ci și ca pe una a înțelepciunii. Ne uitam în gura (asta era ceva nou) ei ca proștii. Cea mai incredibilă poveste se lega de un fel de site. ”Serios, voi n-aveți Facebook aici?! În Belgia și Franța are toată lumea, e foarte tare!”. Eu am strâmbat din nas: ”Noi avem hi5, e cool”. Mereu am fost un bou conservator. S-a uitat cu milă la mine. Tocmai la mine! Dacă intrați pe Google și căutați ”Mantzy Belgia”, găsiți părerea Denisei despre mine. Pe scurt, credea că sunt fenomenal. Înainte să vadă Occidentul. Apoi și-a dat seama că sunt un bou, desigur.

Chiar eram. Între timp, internetul s-a mutat pe Facebook, iar Denisa s-a mutat în Belgia. Acum e mare directoare la nu-știu-ce-firmă și nu mai crede că sunt bou. E convinsă. Mai mult ca sigur nu mai stă pe Facebook, dar mie, nouă, încă ni se pare că e cel mai cool lucru pe care-l putem face când deschidem calculatoarele, cum era hi5 pe vremuri. Ei bine, Facebook a împlinit 10 ani. De cel puțin cinci, românii nu mai folosesc Google sau bookmarks, pentru că găsesc tot ce-i poate interesa și chiar mai mult în ”news feed”.

Victor Ponta nu are sâni imenși, dar are un tupeu chiar și mai mare. A transmis românilor un mesaj, cu ocazia a 10 ani de Facebook. Pe care, surprinzător, nu pretinde că l-a inventat el, așa cum pretinde că ar fi depus ceva muncă la doctorat sau că ar fi din Gorj. În 2006, garantat, nici unul dintre cei ”un sfert de milion de prieteni” ai lui Victor Ponta nu știa că Facebook-ul există. Mare lucru să fi auzit de internet. După șapte ani de guvernare ”Băsescu”, însă, lumea s-a mai emancipat. Sigur, acum dă bine, dacă ești spălat pe creier, să pretinzi că pe vremea lui Năstase se trăia mai bine. Nu se trăia. Câți români făceau concedii în străinătate pe înainte de 2004? De atunci a început schimbarea. Cu Băsescu cu un ochi mai mare și unul mai mic, da, și cu Denisa cu un sân mai mare și unul mult mai mare. Cum dracului se face că tot plagiatorii trag foloasele progresului, lăudându-se cu un sfert de milion de ”prieteni”?

Vizualizări: 172

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: