Parlamentarii de Gorj nu îndeplinesc criteriile cerute de „stradă”

Asociaţia România Curată a elaborat un set de şase criterii pe care ar trebui să le aibă un om politic. Analizându-le la cei 11 parlamentari de Gorj, rezultă că aceştia nu se încadrează în cerinţele străzii.

Cele şase criterii deschise dezbaterii sunt: să nu fie condamnat sau urmărit penal, să nu fie traseist politic, să nu fi fost colaborator al Securităţii sau membru în conducerea PCR, să nu fie în vizorul ANI din cauza neconcordanţelor în declaraţia de avere, să nu fie printre cei care au condus firme cu datorii la stat şi să nu fi folosit funcţiile publice pe care le-au deţinut pentru favorizarea incorectă a companiilor private. Doi dintre parlamentari, deputatul de Târgu Jiu Victor Ponta şi senatorul Dian Popescu au probleme cu legea, unul trimis în judecată, altul condamnat penal.

Dar, cei mai mulţi ar trebui să iasă din viaţa politică din cauza traseismului politic. Mai bine de jumătate au schimbat partidul din diverse motive, o dată sau de mai multe ori. Cele mai multe partide le-a schimbat deputatul Vasile Popeangă, care a fost la APR, PD, PSD şi se pregăteşte de al patrulea partid, senatorul Tudor Barbu care a fost la PP-DD, PC şi acum la PNL, deputatul Răzvan Rotaru, fost membru al PP-DD, PC şi acum independent, dar tatonând cu ALDE şi PSRO. Un alt parlamentar, Scarlat Iriza, şi-a schimbat partidul acum câteva zile, el plecând de la PSD la UNPR, trecând între timp şi pe la PSRO. Deputata Niculina Mocioi a câştigat mandatul pe listele PP-DD, de unde a fost dată afară şi a ajuns la PNL. Deputatul Ion Cupă a trecut în acest mandat pe la PDL, PNL, după care a ajuns la ALDE.

Despre deputata Camelia Khraibani se cunosc foarte puţine lucruri, criteriile fiind greu de aplicat pe experienţa politică şi profesională a acesteia. Ea este membru PSD şi a ajuns în Parlament din postura de doctor la Spitalul din Motru. Sunt şi parlamentari care nu trec de criteriul privind datoriile la stat. Este cazul lui Mihai Weber, care a intrat în politică cu nişte firme cu datorii la stat. La fel şi senatorul Dian Popescu. Senatorul PSD Mihnea Costoiu ar putea pica testul Securităţii. Potrivit CNSAS, Costoiu a semnat la 17 ani un angajament cu Securitatea, dar nu a făcut nicio notă informativă.

Vizualizări: 158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: