Parlamentarii ne obligă să ne ducem morţii la capelă

Legea privind interzicerea bocitului mortului în casă şi plimbatul cu sicriul deschis până la cimitir nu poate fi respectată  de către gorjeni. Doar opt parohii din judeţ au capelă din totalul de peste 200.

Parlamentarii au aprobat în Senat legea europeană care interzice ca, după deces, corpul să nu mai fie ţinut în casă. Priveghiul se va ţine obligatoriu la capelă. Preoţii gorjeni spun că este o lege bună dar greu de respectat. „Legea e foarte bună, chiar dacă mulţi spun că o să se piardă tradiţia, trebuie să ne conformăm şi noi normelor europene. Este însă o problemă, în Gorj doar  10% dintre biserici au capele şi nu sunt bani nici măcar pentru refacerea gardurilor, deci nici nu se pune problema ca legea să fie respectată în moment ce nu sunt bani pentru construirea de capele în fiecare localitate“, precizează Ion Tomescu, Protopop Protoieria II Târgu Jiu.

Părerile oamenilor în ceea ce priveşte această lege sunt împărţite. Unii spun că e inadmisibil să fie duşi la capelă  de unde cei dragi să îşi ia adio de la ei în timp ce alţii spun că deranjul ar fi mult mai mic. „Eu vreau ca ultimele trei zile cât o să mai fiu pe acest pământ să le petrec în casa în care am trăit toată viaţa. Capela este pentru oameni bogaţi, pentru oameni cu fiţe,, noi oamenii de rând vrem să se păstreze tradiţia“, spune Ileana Popescu din Târgu Jiu. Noua lege impune ca toate cimitirele să aibă capelă cu ladă frigorifică care să fie înconjurată de o perdea de arbori.

Vizualizări: 229

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: