Partea bună a mutării taxelor la angajat

Reforma fiscală, sau țopăiala, cum îi spune președintele Iohannis, ar putea avea și o parte bună. Poate că oamenii care muncesc vor fi mai atenți cum le sunt cheltuiți banii. Un salariat care primește 1.100 de lei pe lună trebuie să știe că pentru a lua acești bani acasă, statul își ia partea, peste 800 de lei pe lună. Oare oamenii care au salariul minim pe economie sunt conștienți de faptul că lună de lună dau 800 de lei la stat? Oare cei cu salariul mediu de 2.300 de lei știu că statul încasează partea lui de aproape 1.800 de lei? Oare cei cu salarii babane, de zece mii de lei, știu că statul încasează 7.000 de lei pe lună de la ei?

Foarte mulți nu știu, pentru că taxele erau împărțite între ei și firmă și oricum societatea reținea și plătea banii. Mi-ar fi plăcut ca legea să fie altfel. Omul cu salariu minim să primească el în mână 1.900 de lei și să se ducă la ghișeu să depună taxele de 800 de lei. Atunci cred că ar fi devenit cu adevărat conștient de valoarea muncii lui. Atunci poate că ar avea pretențiile pe care ar trebui să le aibă de la angajații statului. Dacă fiecare dintre noi ar depune lună de lună sute sau mii de lei în contul statului, cred că nu am mai fi atât de toleranți cu toate mizeriile care ni se întâmplă. Omul acela cu salariu minim s-ar gândi la cei 800 de lei, la ce ar face el cu acei bani și poate ar deveni conștient de faptul că el este angajatorul lui Dragnea, nu invers.

Cum s-ar purta oare politicienii dacă și-ar primi salariul direct de la noi? De exemplu, consilierul Gherghe, cel care a țipat vreo zece minute la doi contribuabili să plece din primărie. Gherghe are cel puțin două surse de venit de la stat, indemnizația de consilier și salariul de director la ADIA. A mai luat niște bani și de la Autoritatea Electorală Permanentă. În total vreo 45.000 de lei pe an. Cum s-ar fi purtat Gherghe, dacă salariul lui ar fi depins de 45.000 de oameni care să-i pună fiecare în cont un leu? Iar Gherghe este un „sărac” comparativ cu colegii lui viceprimari sau cu primarul, care primesc banii ăștia în trei luni, nu într-un an.

Mi-aș dori o astfel de reformă, nu ca să punem oamenii pe drumuri, ci ca să-i vedem pe politicieni tot anul cu fețele alea servile pe care le au în campaniile electorale. Sigur, nu se va ajunge aici, dar măcar oamenii se vor uita lună de lună pe fluturașii de salarii și vor deveni în sfârșit conștienți de sumele uriașe cu care finanțează aparatul de stat. Sume care nu se rezumă doar la taxele pe salarii. Fiecare dintre noi trebuie să știm că 19% din tot ce cheltuim este TVA, bani pe care îi suportăm noi, consumatorii finali ai produselor. Plus taxele locale pe mașini și locuințe, plus accizele la combustibil și câte și mai câte.

Nu-mi dau seama ce a urmărit PSD cu această așa zisă reformă fiscală. Știu ce sper să obțină: un electorat mai conștient.

Vizualizări: 3,454

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: