Paşapoartele biometrice nu-i mai sperie pe gorjeni

Cea mai nouă tehnologie în privinţa securităţii actelor de identitate folosite la călătoriile în străinătate este disponibilă acum şi gorjenilor, care nu dau semne că s-ar speria de noile paşapoarte biometrice.

Paşapoartele respective au fost înfierate la nivel naţional de reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe, fiind considerate "unelte ale diavolului". Ele au fost contestate întrucât conţin un cip care stochează câteva date personale ale deţinătorului. Serviciul de Paşapoarte din cadrul Prefecturii Gorj a început de azi să elibereze astfel de paşapoarte biometrice, şeful instituţiei, Marcel Lungu, constatând că numărul solicitanţilor este destul de ridicat, gorjenii netemându-se de cipul care a stârnit atâtea controverse. "Avem solicitări, vin oamenii şi nu se sperie nimeni pentru că nu e nimic anormal în acest nou tip de paşaport. O să vadă fiecare când primeşte că e vorba doar de memoria electronică în care sunt înmagazinate, pentru siguranţa paşaportului, datele biometrice, respectiv imaginea facială şi amprentele de la două degete. Acestea rămân doar pe paşaport, vor fi doar la paşaport, de la noi se distrug, nu se păstrează, deci aceste date vor fi mereu la purtător şi se vor distruge la expirarea perioadei de valabilitate a documentului”, a declarat Marcel Lungu.

„În privinţa costurilor, paşaportul electronic are un preţ mai mare, 266 de lei, iar 196,2 lei costă temporarul, pe care îl eliberăm noi aici pe loc şi care e valabil un an de zile. Celălalt se face la Bucureşti, în alte condiţii, şi de asta are un preţ mai mare", spune Lungu. Noul paşaport are mai multe semne de siguranţă decât cel vechi.

La nivel de judeţ există circa 100.000 de posesori de paşapoarte, cererea pentru acest tip de documente fiind în continuă creştere. Gorjenii interesaţi să călătorească în spaţiul Uniunii Europene pot să facă acest lucru doar cu cartea de identitate, însă paşapoartele nu strică niciodată să fie luate de proprietari în călătoriile de peste hotare.

Vizualizări: 120

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: