Păsărin şi Oprea - arestaţi la domiciliu şi suspendaţi de la primărie

Primarul şi viceprimarul din Bîlteni, Gheorghe Păsărin şi Dumitru Oprea, au fost suspendaţi din funcţie până pe 9 iulie, atunci când expiră perioada de arest la domiciliu. Pe 15 iunie, Consiliul Local va desemna un consilier ce  va prelua temporar atribuţiile de primar şi viceprimar. Judecând după majorităţile din Consiliul Local, noul şef al comunei ar putea fi liberalul Ciprian Măceşaru.  

Magistraţii Tribunalului Dolj au luat măsura arestului la domiciliu în cazul primarului Gheorghe Păsărin, viceprimarului Dumitru Oprea, şi administratorilor Luminiţa Geamănu, Ştefan Geamănu şi Bogdan Sergiu Oarfă. Conform procurorilor care au instrumentat cazul, primăria a plătit 1.800 de tone de nisip achiziţionate de la o firmă care a fost a viceprimarului, ulterior condusă prin interpuşi. Primarul este cercetat pentru fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu şi complicitate la infracţiunea de spălarea banilor, după ce a semnat şi aprobat referatul de necesitate prin care s-a achiziţionat fictiv această cantitate de nisip, iar viceprimarul Dumitru Oprea pentru abuz în serviciu şi complicitate la spălare a banilor, după ce a întocmit referatul de necesitate prin care solicita achiziţionarea de către primăria Bîlteni a acestor cantităţi de nisip. Administratorii firmelor sunt anchetaţi pentru că au emis şi semnat factura fiscală prin care au atestat în mod nereal că au livrat şi transportat primăriei respectiva cantitate de nisip. Tot Ştefan Geamănu, Luminiţa Geamănu mai sunt acuzaţi că au emis 11 facturi fiscale false pentru execuţia unei staţii de epurare la Rovinari, înregistrate în contabilitatea firmei nepotului primarului Păsărin, Sergiu Oarfă. În perioada în care se va afla în arest la domiciliu, Păsărin nu are voie să comunice cu niciunul dintre inculpaţii din dosar.     

Doi candidaţi

Joi, 11 iunie, prefectul judeţului Gorj, Alin Văcaru, a emis un ordin de suspendare a lui Gheorghe Păsărin şi Dumitru Oprea. Suspendarea este pe perioada arestului. “Prefectul judeţului a emis ordinul nr.101 din 11.06.2015 prin care s-a constatat încetarea de drept a mandatului de primar cât şi a mandatului de viceprimar la nivelul comunei Bîlteni şi, totodată, s-a dispus convocarea în şedinţă de urgenţă a Consiliului Local Bîlteni, cu scopul desemnării, aşa cum spune legea 215 a unuia dintre consilierii locali în funcţie care să preia atribuţiile de primar şi viceprimar cu plata drepturilor salariale cuvenite funcţiei de primar. Suspendarea operează pe perioada arestului”, a declarat Liviu Diaconescu, şeful Serviciului de Verificare a Legalităţii a Actelor din cadrul Prefecturii Gorj. Secretarul comunei Bîlteni, Dan Săftoiu, a declarat că luni, 15 iunie, va avea loc o şedinţă extraordinară de Consiliu Local prin care va fi desemnat cel care va conduce primăria în această perioadă. “Am discutat cu doi dintre consilierii locali care ar dori, acum să vedem care o să rămână. Poate o să fie şi alţi pretendenţi. S-ar părea că unul dintre ei ar fi de la PNL şi unul de la PSD. De la PSD este Nicolae Lungan şi m-a mai întrebat domnul Ciprian Măceşaru de la PNL”, a precizat Dan Săftoiu, secretarul comunei Bîlteni. Consiliul local Bîlteni este acum format din 14 consilieri: opt de la PNL, unul de la PC, trei PSD şi doi PP-DD.

„Oricare dintre consilieri poate să fie desemnat, dar trebuie să discutăm în interiorul partidului“

Dan Vîlceanu, copreşedinte PNL Gorj

Vizualizări: 168

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: