Pastile de slăbit interzise, pe rafturile farmaciilor gorjene

Farmaciile din municipiul Târgu-Jiu vând pastile de slăbit interzise în Uniunea Europeană. Din categoria medicamentelor interzise fac parte Reductilul, Lindaxa şi Minimacinul pentru că în componenţa lor conţin o substanţă care creşte riscul de atac cerebral. Agenţia Europeană a Medicamentelor a alertat medicii din ţările comunitare să nu mai prescrie astfel de medicamente, dar se pare că în judeţul Gorj nu a ajuns până în prezent această avertizare.

Lindaxa, Reductilul şi Minimacinul sunt trei medicamente de slăbit interzise în Uniunea Europeană din cauza sibutraminei, o substanţă care creşte riscul de atac cerebral şi infarct. Cele trei medicamente se eliberează numai cu reţetă de la medicul de familie, însă Agenţia Europeană a Medicamentelor a avertizat medicii din comunităţile europene să nu mai prescrie aceste produse farmaceutice. În farmaciile din Gorj se găsesc aceste pastile de slăbit, iar preţul lor variază între 50 şi 100 de lei. Sunt unele farmacii care eliberează pastilele de slăbit interzise în Europa şi fără reţetă. „Avem aceste medicamente de slăbit şi le eliberăm numai cu reţete, dar câte o dată le dăm şi aşa la clientele care vin frecvent să le ia. Preţul lor variază, dar după cum v-am spus în mod normal se eliberează numai în baza reţetei de la medicul de familie”, susţine un farmacist.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj au aflat din presă de efectul nociv al acestor medicamente de slăbit, însă nu le pot retrage de pe piaţa farmaceutică pentru că nu au primit nimic oficial în acest sens de la Ministerul Sănătăţii. „Am auzit din presă că ar fi interzise, însă noi nu putem să le retragem din farmacii pentru că nu avem bază legală să facem acest lucru. Nu am primit niciun document oficial de la Ministerul Sănătăţii în acest sens. Atunci când o să primim actul nu o să le mai lăsăm în farmacii pentru comercializare”, a declarat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Vizualizări: 93

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: