Patriotismul, marele nostru defect

Cel care până duminică a fost marele nostru campion, Lucian Bute, a pierdut fără drept de apel în fața challenger-ului la centura IBF, Carl Froch. Ocazie pentru români să se certe iarăși între ei. Puținii obiectivi și neinfluențați de vâna patriotică s-au luat la harță cu puhoiul de ”români adevărați”, orbi și complet dezechilibrați. Aceștia din urmă ne demonstrează, cu fiecare ocazie, că suntem o țară de Mircea Bazi și de Gigi Becali: subiectivi, colerici, șovini și complet, dar complet lipsiți de clarviziune.

Ca și Gigi Becali cu Steaua, românul crede că Bute e cel mai mare boxer. Nu e. De fapt, a pierdut lamentabil în fața primului mare boxer pe care l-a întâlnit. Ca și Mircea Badea cu Voiculescu, românii cred că e de datoria lor să nu-l critice pe Bute, pentru că la înfrângeri (condamnări, în cazul anterior) trebuie să-i spui favoritului tău că n-a avut noroc, că se mai întâmplă și că, de fapt, nu e cel mai bun. Bute e un boxer bunicel, dar nu e un boxer mare. Faptul că mai mulți specialiști ne-au spus asta, în ciuda victoriilor lui în fața unor anonimi (nu a zis-o doar Doroftei, care putea fi bănuit de subiectivism, ci și experți din străinătate în domeniu), nu ne-a convins deloc. Le-am închis gura detractorilor cu un șuvoi de epitete descalificante. Cine sunt ei să se ia de Bute al nostru- Noi suntem români, mereu singuri împotriva tuturor, mereu cei mai tari și mai îndreptățiți la victorie. Ei bine, nu suntem. Într-o sâmbătă în care am luat bătaie și la tenis (Halep), și la handbal (naționala feminină), și la Eurovision (Elena Mandinga), și la box, sentimentul patriotic a suferit o grea lovitură și a încercat să contraatace cum știe el mai bine: ignorând evidența și acuzându-i pe cei care au văzut în meciul de sâmbătă noaptea ceea ce a fost (un măcel edificator) de antiromânism.

Puțin echilibru nu strică. Știu că suntem un popor mic și că avem puține cu care să ne mândrim. Știu că simțim nevoia să ne batem tare cu pumnii în piept de fiecare dată când scoatem puțin capul în Occident. Dar să fim mai selectivi, totuși. Și mai corecți cu noi înșine. Bute nu e un mare campion. Am avut sportivi mari. Acum avem mai puțini, dar probabil vom mai avea. Dar știți când- Atunci când ne vom folosi râvna patriotică încercând să convingem parlamentarii să investească într-un sport curat și cu accent pe tineri și copii, nu certându-ne cu oameni serioși pe internet.

Vizualizări: 141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: