Patronii de la Akybud, puşcărie în dosarul cu DNA

Lucrurile nu par să mai fie la fel de simple pentru foştii patroni de la Akybud Prod SRL în procesul în care Direcţia Naţională Anticorupţie îi acuză de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată. Condamnaţi iniţial cu suspendare, la recurs au primit cu executare.

Anca Constanţa Buluz şi Victor Drăgoi primiseră la Tribunalul Gorj o pedeapsă cu suspendare, după ce fuseseră de acord să îşi recunoască faptele, magistraţii de la Târgu Jiu dispunând câte trei ani de închisoare, înlocuiţi însă cu o perioadă de încercare de cinci ani. Procurorii anticorupţie au atacat însă verdictul respectiv cu apel, iar la Curtea de Apel Craiova au obţinut câştig de cauză. Pedepsele de 3 ani de închisoare au rămas cu executare pentru ambii inculpaţi,  doi ani după eliberare niciunul dintre aceştia neavând voie să fie administrator de firmă sau să desfăşoare activităţi comerciale.

Obligaţi şi la plata a 1,3 milioane de euro

În plus, cele două instanţe i-au obligat pe Drăgoi şi Buluz la plata, în solidar cu firma lor, aflată în lichidare judiciară, a unei sume de aproape 1,3 milioane de euro. Banii sunt ţeapa pe care cei doi gorjeni i-au dat-o unei importante bănci româneşti, conform anchetatorilor, procurorii neavând pe ce bunuri să pună sechestru pentru că foştii administratori de firmă nu erau proprietari pe nimic ce ar fi putut fi confiscat ulterior.

„La data de 1 aprilie 2008, între S.C. Akybud Prod S.R.L. (societate ce are ca obiect principal de activitate comercializarea de miere de albine) şi Eximbank S.A. Bucureşti a fost încheiat un contract denumit Acord Global de Factoring prin care banca se angaja că va finanţa creanţele pe care S.C. Akybud Prod S.R.L. le are de încasat de la opt debitori externi. Pentru a induce în eroare banca cu privire la existenţa unor relaţii comerciale reale în curs de derulare, în perioada august – decembrie 2008, inculpaţii Buluz Anca Constanţa şi Drăgoi Victor, în calitate de administratori ai S.C. Akybud Prod S.R.L., au întocmit în fals şi au prezentat mai multe documente (contracte comerciale, 28 de facturi externe, liste de coletaj, scrisori de transport internaţional, etc.) în care au consemnat, în mod nereal, că au încheiat opt contracte de livrări de miere de albine cu mai multe societăţi comerciale din Europa. În baza acestor documente false, cei doi inculpaţi au încasat de la Eximbank S.A contravaloarea a 85% din facturile externe prezentate băncii. Ca urmare, Eximbank S.A. România s-a constituit parte civilă cu suma de 1.276.297,50 euro, suma finanţată de bancă fără dobânzi şi comisioane”, precizează DNA într-un comunicat de presă.

Vizualizări: 271

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: