Patronii Lexi Star sunt liberi, complicii condamnaţi la puşcărie!

Medicii sanitar-veterinari din dosarul evaziunii fiscale făcute de foştii patroni de la Lexi Star,  în care au fost acuzaţi că au fost complicii Mariei Lupulescu, au fost condamnaţi de Tribunalul Gorj la închisoare cu executare. Femeia de afaceri, dar şi soţul său, Alexandru, au, în schimb, sentinţe mai favorabile din punct de vedere al libertăţii celor doi, ambii primind pedepse cu suspendare, care, teoretic, îi vor ţine departe de cătuşe şi gratii.

Conform sentinţei publicate pe portalul instanţei de la Târgu Jiu, judecătorul de caz a stabilit ca inculpata Ana Guţă, fostă şefă a Direcţiei Sanitar Veterinare Gorj la începutul anilor 2000, să execute un an de închisoare, în timp ce colegul său, Dumitru Firiza are de executat o pedeapsă de 1 an şi 4 luni. Cei doi sunt acuzaţi că au eliberat în anul 2011 mai multe acte sanitar-veterinare prin care atestau că firma administrată de Maria Lupulescu nu poate comercializa circa 20 de tone de carne pe motiv că marfa este stricată, în realitate carnea fiind valorificată prin magazinele proprii, fără a fi plătite impozite şi taxe către stat, prejudiciul estimat de anchetatori fiind de circa 1,3 milioane lei.

Maria Lupulescu a fost condamnată în acest dosar la 3 ani de închisoare, executarea pedepsei fiind suspendată pe o perioadă de încercare de cinci ani, verdictul fiind dat după ce aceasta a achitat o parte din prejudiciul creat statului.„Constată recuperat în parte, prin plata sumei de 606.522 lei, prejudiciul produs părţii civile Statul român prin fapta de evaziune fiscală săvârşită de inculpata Lupulescu Maria”, se arată în sentinţa penală din acest dosar. Femeia de afaceri mai are însă de plătit bani către statul român, instanţa condamnând-o să achite suma respectivă alături de medicii veterinari care au ajutat-o cu acte false. „Obligă inculpaţii Lupulescu Maria în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Lexi Star SRL reprezentată prin lichidator judiciar Siomax SPRL, precum şi în solidar şi cu inculpata Guţă Ana - solidaritate în limita valorii de 76.648 lei - şi cu inculpatul Firiza Dumitru - solidaritate în limita valorii de 332.868,45 lei -, la plata sumei de 728.345,71 lei către partea civilă”, conform deciziei instanţei.

Suspendare şi pentru Săndel Lupulescu

O sentinţă de trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru o perioadă de cinci ani a fost dată şi pentru fostul soţ al Mariei Lupulescu, omul de afaceri Alexandru Lupulescu fiind acuzat de evaziune fiscală şi delapidare. Instanţa a dispus încetarea procesului penal faţă de Lupulescu în privinţa acuzaţiei de evaziune, după ce a plătit suma de 52.514 lei, considerată prejudiciul adus statului român.

Alexandru Lupulescu a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru cealaltă acuzaţie, după ce a luat circa 1,5 milioane lei cu împrumut pentru a-şi ajuta firma, banii cheltuindu-i însă în interes personal. Cei mai mulţi bani au fost împrumutaţi de la un prieten care are şi cetăţenie austriacă, bărbatul respectiv fiind audiat în procesul de la Tribunalul Gorj, unde a depus mărturie împotriva lui Lupulescu.

Firma celor doi foşti soţi Lupulescu, Lexi Star SRL, deţinea în Târgu Jiu un supermarket, un abator, un hotel, precum şi mai multe spaţii comerciale, societatea intrând acum în faliment, lichidatorul judiciar care administrează patrimoniul acesteia constituindu-se parte civilă. „Admite acţiunea civilă promovată în procesul penal de partea civilă SC Lexi Star SRL reprezentată prin lichidator judiciar Siomax SPRL şi obligă inculpatul Lupulescu Alexandru la plata către partea civilă a sumei de 1.486.000 lei”, se arată în sentinţa Tribunalului Gorj.

Sentinţa Tribunalului Gorj nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Vizualizări: 340

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: