Patru ani de închisoare pentru Daniel Antonie

Fostul director al Diviziei Miniere din cadrul Complexului Energetic Oltenia, Daniel Antonie, a fost condamnat pentru abuz în serviciu. El a primit 4 ani de închisoare, fiind singurul inculpat din dosar condamnat cu executare. Sentința Tribunalului Gorj nu este definitivă.

Antonie a fost trimis în judecată în urmă cu trei ani, alături de directorul economic Vasile Ghimiş şi doi oameni de afaceri.  Potrivit rechizitoriului DNA, în perioada octombrie 2013 - martie 2014, Daniel Antonie și Vasile Ghimiș, în calitate de directori în cadrul Sucursalei Divizia Minieră din CE Oltenia, au dispus, cu încălcarea legii, achiziționarea, la preţuri exorbitante, a unui număr de 272 furtunuri pentru stingerea incendiilor și 170 truse sanitare de prim ajutor.

Inculpaţi în dosar sunt şi administratorii firmei SC TFR Teminvest SRL, de la care au fost cumpărate aceste produse, Daniel Sever Giurcău şi Florin Temelie. Giurcău este fratele şefului Oficiului pentru Protecţia Consumatorului Gorj, Mădălin Giurcău.

Potrivit DNA, în urma achizițiilor respective, Complexul Energetic Oltenia a suferit un prejudiciu de peste 400.000 de lei.

Condamnări și interdicții

Joi, 10 octombrie, Antonie și-a aflat sentința. Fostul director a fost condamnat la 3 ani de închisoare, la care s-a adăugat un spor de un an, reprezentând o treime din pedeapsa de 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe care Antonie a primit-o, în 2018, în dosarul „Bani pentru Medințu”. În total, Daniel Antonie va trebui să execute 4 ani de închisoare, asta dacă sentința Tribunalului Gorj va rămâne definitivă.

„În baza art. 65 alin.1, 3 C.pen., aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de 66 alin. 1 lit. a, b şi g C.pen. respectiv drepturile de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a ocupa funcţia, a exercita profesia, a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, începând cu rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale”, a decis instanța.

Vasile Ghimiș a fost condamnat la 3 ani de închisoare. În cazul său, instanța a dispus suspendarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 3 ani. Oamenii de afaceri Giurcău și Temelie au primit câte 2 ani și 6 luni de închisoare și, respectiv, 2 ani de închisoare cu suspendare. Și în cazul lor a fost stabilit un termen de supraveghere de 3 ani. În plus, cei trei vor trebui să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității la Primăria Târgu Jiu și DGASPC Gorj.

Persoana juridică SC TFR Teminvest SRL a fost condamnată la o amendă penală în cuantum de 54.000 de lei, fiindu-i interzisă participarea la procedurile de achiziţii publice pe o durată de 1 an.

Tribunalul Gorj a admis acțiunea civilă formulată de CE Oltenia. Antonie, Ghimiș și Giurcău sunt obligați, în solidar, la plata sumei de 304.985 lei. Mai mult, cei patru inculpați și SC TFR Teminvest SRL vor trebui să achite 72.961 lei, despăgubiri civile.

Totodată, instanța a dispus menţinerea sechestrului asigurător pe bunurile lui Antonie, respectiv un autoturism în valoare de 15.800 de euro, un teren intravilan arabil de 800 mp, împreună cu casa de locuit, compusă din trei camere, sală închisă, bucătărie de vară şi pivniţă și o pădure de 743 mp. Sechestru a fost pus și pe o clădire de circa 120 de mp, situată în Târgu Jiu, imobilul aparținând fostului director Ghimiș. Cei doi vor trebui să achite cheltuieli judiciare în cuantum de câte 15.000 lei.

Sentința Tribunalului Gorj nu este definitivă, aceasta putând fi atacată cu apel.

Vizualizări: 7,892

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: