Patru primării din Gorj au conturile blocate

Patru primării din Gorj au conturile blocate şi nu există premise ca înainte de  sărbătorile pascale să li se deblocheze. Trezoreria nu le-a aprobat încă împrumutul pentru a-şi stinge arieratele, mare parte dintre ele fiind în imposibilitatea de a mai face plăţi sau chiar să dea salariile angajaţilor.

Pentru a-şi reduce arieratele cu 85%, aşa cum prevăd noile reglementări, unele autorităţi locale din judeţul Gorj au solicitat împrumut la Trezorerie. Patru dintre acestea încă aşteaptă ca Ministerul Finanţelor să-şi dea avizul pentru contractarea împrumutului. Răspunsul din partea autorităţilor de la centru întârzie să apară, deşi cererile au fost solicitate înainte de 29 martie. Cum nu au reuşit să-şi achite datoriile mai vechi în proporţie cu 85% până la data de 31 martie, aşa cum prevede legea, aceste primării au acum conturile blocate, putând face plăţi doar din bugetele proprii. „În prezent mai sunt blocate pentru sume şi cote din impozitul de venit patru unităţi administrativ teritoriale. Este vorba de Arcani, Bîlteni, Cruşeţ şi Bărbăteşti, care aşteaptă soluţionarea cererilor de împrumut. Arieratele pe care le înregistrează aceste comune sunt de aproximativ 700.000 lei. Cu siguranţă după sărbători vor şti dacă le-a fost aprobat sau nu împrumutul, întrucât în această perioadă angajaţii instituţiilor publice sunt liberi. Au fost foarte multe solicitări şi toate sunt în analiză la Comisia din cadrul Ministerului Finanţelor Publice”, a declarat Gheorghe Paraschivu, trezorier şef la Trezoreria Gorj. 

Au renunţat la împrumut

Iniţial, şi autorităţile locale din Drăguţeşti au solicitat un împrumut de 100.000 lei pentru stingerea arieratelor. Sătui să mai aştepte un răspuns din partea autorităţilor de la nivel central, mai ales că nu puteau efectua plăţi către furnizori, au renunţat la împrumutul de la Trezorerie.  Şi-au achitat arieratele din venituri proprii şi pentru această comună s-a deblocat alocarea de sume şi cote defalcate. „Am aşteptat acel împrumut, am văzut că s-a prelungit această aşteptare şi am decis să achităm arieratele cu bani de la bugetul nostru. Trebuia să mă apuc de investiţii, aveam conturile blocate, nu puteam să fac nimic şi am renunţat. Am avut încasări mai mari decât anul trecut, circa 75% din cetăţeni şi-au plătit integral taxele şi impozitele şi am avut bani să ne plătim vechile datorii. Nu mai avem niciun leu datorie la furnizorii de servicii”, a precizat Vasile Moşoiu, primarul din Drăguţeşti.

N-au dat salariile angajaţilor din primărie

Deşi sperau să dea salariile angajaţilor din primărie înainte de Paşte, autorităţile locale din Bîlteni nu au putut face acest lucru. Încă aşteaptă să le fie acceptat împrumutul. „Nu ne-au chemat încă să semnăm, pentru noi asta înseamnă întârzierea plăţilor şi multe dezavantaje. Nu mă aşteptam să întârzie aşa mult, dat fiind situaţia, o acceptăm aşa cum este. Nu s-au dat salariile la primărie, acum de sărbători, aşa cum speram. Avem 33 de angajaţi, cu tot cu asistenţii personali”, a spus Gheorghe Păsărin, primarul din Bîlteni.

La sfârşitul lunii aprilie se menţine obligativitatea ca primăriile să-şi reducă arieratele faţă de 31 martie cu 5%. Acest lucru se va impune lunar, până când nicio autoritate publică locală nu va mai avea datorii mai vechi de 90 de zile neachitate către furnizorii de servicii. 

Vizualizări: 189

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: