Patru subiecte disputate de administraţia şi sindicatele din CEO

Discuţiile de ieri dintre administraţia CE Oltenia şi sindicate au durat mai bine de patru ore, dar fără o concluzie. Printre cele mai importante discuţii este şi cea referitoare la schimbarea inspectorilor sociali, care nu au semnat actul adiţional de reducere a salariului. În plus, administraţia propune măsura concedierii pentru salariaţii care iau bilete de odihnă de la companie şi îl vând. Între timp, până pe 15 iulie, minerii şi energeticienii sunt consultaţi cu privire la metodele de protest faţă de măsurile conducerii CEO.

Reporter: Cum a decurs şedinţa administraţie CEO - sindicate? Ce subiecte aţi abordat?

Ion Ruşeţ: Au fost mai multe subiecte, dar multe dintre ele le-am amânat. Le-am discutat, dar pentru că au fost multe dezacorduri, a rămas să ne mai vedem.

Rep.: Ce subiecte?

I.R.: Patru la număr. Am discutat despre regulamentul privind acordarea cotei de cărbune. Noi solicitarăm, pentru că era un regulament pentru cărbune contracost, şi discutarăm despre salariaţii care nu şi-au primit combustibilul pe şase luni.  Toţi salariaţii de la complexuri primesc 100 de lei pentru combustibil, iar cei de la fosta SNO nu. Am cerut să se suplimenteze, să primească şi ei echivalentul a 600 de lei pentru şase luni. Dacă oamenii ar trebui să ia 600 de lei înseamnă că nu ar mai plăti cărbunele.

S-a mai discutat despre revizuirea procedurii de acordare a biletelor odihnă şi tratament. Administraţia a propus ca angajaţii care îşi vând biletul să fie sancţionaţi până la desfacerea contractului de muncă. Atunci noi am spus că nu este normal ca doar angajatul să fie sancţionat, ci şi cel care favorizează acest lucru. Nu  se ştie, poate din cauza şefului, contabilului sau alte persoane. Dar se amână discuţia.

A fost un conflict legat de modul de acordare a ajutoarelor sociale pentru că se doreşte o revizuire a procedurii. De asemenea, administraţia a cerut înlocuirea liderilor de sindicat care nu au semnat actele adiţionale de schimbare a salariului. Este vorba despre 19 persoane, vom mai discuta.

Rep.: Şi îi înlocuiţi?

I.R.: Nu, nu-i înlocuim.

Rep.: Aţi demarat procedurile de strângere de semnături. Faceţi protest?

I.R.: Suntem în procesul de consultare, procesul de consultare va avea loc până pe data de 15 iulie, se derulează referendumul din cadrul Complexului Energetic Oltenia, decis în şedinţa Colegiului Director al Federaţiei Naţionale Mine Energie din data de 18 iunie. Oamenii sunt întrebaţi la ce forme de protest ar trebui să recurgă FNME în perioada următoare. Există posibilitatea ca după această consultare Colegiul Director sau chiar Consiliul Naţional al FNME să se reunească pentru a stabili modalităţile de protest.

Rep.: Ce-i îngrijorează pe oameni?

I.R.: Îngrijorare există. Aţi văzut declaraţia a unui membru al Directoratului care vorbeşte de numărul mare de lucrători, ceea ce ne duce în direcţia unui proces de disponibilizări, îngrijorare există şi privind procedura de privatizare a unui pachet minoritar sau majoritar. Îngrijorare există şi cu privire la respectarea CCM. Lucrătorii sunt întrebaţi care sunt formele de protest la care trebuie să recurgă federaţia în următoarea perioadă.

Vizualizări: 181

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: