PD-L: Ruşeţ a fost instruit de Călinoiu, a vorbit ca el!

Cetăţenii de la Roşia de Amaradia vor bloca activitatea carierei Seciurile dacă CE Oltenia nu va începe negocierile pentru plata uzufructului. Vestea o dă chiar primarul Liviu Cotojman, care spune că va susţine cetăţenii în cazul în care se va ajunge în această situaţie. În altă ordine de idei, Cotojman critică atitudinea sindicalistului Ruşeţ în cadrul dezbaterii PDL de săptămâna trecută, despre care spune că a vorbit ca Ion Călinoiu.

Reporter: CE Oltenia a început negocierile uzufructului la Roşia de Amaradia, aşa cum rămăsese stabilit la ultima discuţie pe această temă?

Liviu Cotojman: I-am sunat pe cei de la Berbeşti, mi-au spus că n-au primit undă verde de la companie să înceapă negocierile, aşa au motivat. O să merg din nou la Târgu Jiu, să reiau discuţiile vis-a-vis de începerea negocierilor pentru că aşa a rămas. Oamenii sunt nemulţumiţi, pe ei îi reprezint, pe mine oamenii m-au pus primar şi trebuie să-i reprezint în situaţii de dificultate. O să susţin oamenii în toate demersurile pe care le vor face în perioada următoare. Dacă până ieri, alatăieri, când era o problemă de blocaj în carieră, când cetăţenii s-au dus, au blocat activitatea, iar unitatea minieră mi-a cerut sprijinul, m-am dus şi am fost un mediator. Îmi schimb atitudinea, din cea de mediator în cea de susţinere a cetăţenilor. Cetăţenii au dreptate, dar văd că cei de la complex nu vor să fie înţelegători. Oamenii au început să mă sune, şi mi-au spus că dacă nici săptămâna aceasta nu încep negocierea uzufructului, vor bloca iar cariera. 

Rep.: Care mai este situaţia cu negocierile pentru cumpărarea terenurilor de la cetăţeni pentru avansarea lucrărilor miniere spre perimetrul Olteţu?

L.C.: Noi duminică ne-am şi întâlnit cu cei de la Berbeşti, am avut o zi lucrătoare, în sensul că au continuat negocierile pentru terenurile unde urmează să extindem cariera, unde vor să cumpere. Am mai avut duminică patru cazuri, mai avem 8 proprietari şi vom finaliza negocierile pentru continuarea activităţii.

Rep.: Câte familii ar trebui să-şi vândă terenurile în această situaţie?

L.C.: 30 de familii, de proprietari. Până acum 20 au negociat, luând în calcul  primăria şi şcoala, ar fi 22. Are primăria un teren şi Şcoala Nr.2, pentru că începând cu anul acesta şcolar, am mutat şcoala, ca şi sediu, în satul Rugetu. Şcoala era în traiectoria vehiculării excavatorului, în direcţia în care se extinde cariera. Şcoala nu o vom demola acum imediat, dar în viitor da, având în vedere că unitatea se extinde va fi afectată. Acum le-am dat acordul să ajungă prin apropiere, deci să excaveze şi terenul din apropierea şcolii.

Rep.: La ce sume s-a ajuns în urma negocierii terenurilor?

L.C.: Negocierile au fost individuale. Unitatea minieră oferă undeva până la 400-450 de milioane lei vechi pe hectar, în funcţie de natura culturii. Pentru terenuri unde identifică livezi, viţă de vie, se dă o sumă maximă, iar pentru celelalte terenuri, fâneţe, păşune, se dă un pic mai puţin.   

Rep.: În plan politic, cum comentaţi schimbul de replici dintre Dan Vâlceanu şi Ion Ruşeţ după dezbaterea PDL de săptămâna trecută?

L.C.: Sunt nemulţumit de atitudinea domnului fost preşedinte Ruşeţ, vis-a-vis de dezbaterea de la Gorj. Pot să spun că sar în apărarea domnului Vâlceanu, care a avut dreptate. Nu-mi explic cum de domnul Ruşeţ a avut o poziţie critică la adresa Guvernului, având în vedere că a fost parlamentar al Partidului Democrat şi trebuia să-şi spună oful atunci, nu acum. Cred că a fost exact vocea PSD-ului şi mi-e teamă că vrea să-şi facă intrarea în PSD prin această poziţie publică, pe care a luat-o în ziua în care am avut invitaţi pe domnul Blaga la acea dezbatere la nivelul judeţului Gorj.

Rep.: Aveţi date concrete care să întărească această concluzie?

L.C.: Pe surse se spune că a fost instruit de domnul Călinoiu înainte de a participa la dezbatere şi cred că e un adevăr. Dacă e să urmărim discursurile sau vocea domnului Călinoiu, constatăm că se aseamănă cu a domnului Ruşeţ. Eu personal aşa am interpretat, când a vorbit domnul Ruşeţ, am avut impresia că a vorbit domnul Călinoiu. Pe lângă faptul că, din poziţia de sindicalist vrea să-şi atragă nemulţumiţii de partea dumnealui şi nu mi se pare normal, atitudinea domnului Ruşeţ e una de contestat având în vedere că în momentul când n-a mai ieşit parlamentar domnul Condescu i-a întins o mână şi a revenit în sindicat. Dumnealui cred că trebuia să sărute mâna domnului Condescu, nu să-i taie mâna.

Vizualizări: 147

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: