Pensiile mici trimit vârstnicii la tribunal

Zeci de vârstnici din judeţul Gorj acţionează aproape lunar Casa de Pensii Gorj în judecată, nemulţumiţi de pensiile mici. Chiar dacă au lucrat un număr mic de ani, aceştia speră ca în urma proceselor să câştige câţiva bani în plus la pensia lunară. Doar în anul trecut s-au înregistrat pe rolul Tribunalului Gorj peste 360 de cauze privind contestaţia asupra deciziei de pensionare. Deşi numărul este în creştere, de cele mai multe ori procesele se soluţionează în favoarea Casei Judeţene de Pensii Gorj. 

„Avem un număr de aproximativ de cazuri 170 de cazuri contestate la instanţă decizii de pensie. Motivele principale sunt contestarea grupelor de muncă superioare care nu le-au fost acordate la momentul în care au lucrat în unităţile respective, modul de calcul al pensiei, precum şi diverse nemulţumiri ale pensionarilor care au pensii mici, dar în acelaşi timp nu au lucrat un număr mare de ani”, spune Daniela Negoiţă, purtător de cuvânt în cadrul Casei Judeţene de Pensii Gorj. În majoritatea proceselor Casa de Pensii are câştig de cauză. Conform reprezentanţilor Tribunalului Gorj, anul trecut s-au înregistrat pe rolul Tribunalului Gorj 364 de cauze privind contestaţia asupra deciziei de pensionare, iar în acest an sunt înregistrate şi în curs de soluţionare în jur de 60 de cauze. „Acestea au privit contestaţii asupra cuantumului sumelor calculate de pensii, asupra vechimii şi au primit soluţii, unele dintre acestea urmând căile de atac la Curtea de Apel Craiova”, spune Ion Marin, purtător de cuvânt în cadrul Tribunalului Gorj.

Contestaţiile, soluţionate la Comisia Centrală de Contestaţii

Reprezentanţii Casei de Pensii Gorj speră ca o dată cu aplicarea Legii unitare de pensii umărul proceselor să se diminueze, dat fiind faptul că proiectul prevede înfiinţarea unei Comisii Centrale de Contestaţii, unde vor putea fi contestate deciziile de pensie emise de casele teritoriale de pensii, în termen de 30 de zile de la comunicare. „Sperăm ca pe viitor nemulţumirea pensionarilor şi ajungerea la instanţă să fie diminuată pentru că în proiectul Legii unitare a pensiilor va fi înfiinţată o Comisie Centrală de Contestaţii la nivel de Casă naţională menită să soluţioneze toate contestaţiile pensionarilor. Va fi un fel de intermediar între Casa de Pensii şi instanţă. Avantajul este că va fi o comisie specializată în domeniul pensiilor şi asigurărilor sociale, iar în acest fel se va respecta mai mult cadrul legal”, mai adaugă Daniela Negoiţă. La Comisia Centrală de Contestaţii deciziile emise de casele de pensii vor putea fi contestate în termen de 30 de zile de la comunicare, iar termenul de soluţionare a contestaţiei este de 45 de zile de la data înregistrării acesteia.

Vizualizări: 100

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: