Pensionarii minieri solicită majorarea cotei de cărbune

Pensionarii minieri solicită mărirea cotei de cărbune de la două tone la patru tone. Aceştia şi-au prezentat doleanţele în cadrul Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice Gorj, ce s-a susţinut la sediul Prefecturii Gorj. În prealabil conducerea Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice a depus un memoriu la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) prin care au cerut acordarea unor facilităţi pentru pensionarii minieri.

Preşedintele Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice Gorj, Gheorghe Vulpe spune că alocaţia de cărbune de două tone, cât se acordă în prezent pensionarilor militari nu este suficientă, motiv pentru care a înaintat un memoriu conducerii SNLO pentru ca aceasta să fie majorată la patru tone. De asemenea, pensionarii minieri  mai vor ca în urma decesului pensionarilor ce provin din unităţile miniere să se acorde o sumă egală cu valoarea a două salarii medii brute pe economie, ajutor pentru înmormântare şi un salariu mediu brut pe economie pentru urmaşii acestora. „Pensiile sunt mici, iar cantitatea de două tone, pe care o primesc acum aceştia nu este suficientă pentru perioada iernii”, afirmă Gheorghe Vulpe.

Ca răspuns la adresa înaintată de Consiliul Judeţean al Persoanelor Vârstnice Gorj, SNLO le comunică pensionarilor minieri că în prezent societatea se confruntă cu o situaţie economică nefavorabilă, generată de scăderea continuă a cererii de cărbune din partea beneficiarilor în raport cu contractele încheiate iniţial pentru anul 2010, fapt ce generează şomajul tehnic în care o parte din angajaţi se află în prezent. De asemenea, SNLO este cuprinsă în hotărârea de înfiinţarea a Companiei Naţionale Electra SA şi ca atare sistemul energetic va fi reorganizat. „Având în vedere cele prezentate, vă comunicăm că la nivelul SNLO, pe parcursul anului 2010 nu se poate lua în calcul nici un angajament suplimentar prevederilor Contractului Colectiv de Muncă negociat la nivel de unitate pe anul 2010, nici pentru salariaţii SNLO nici pentru categoriile de pensionari proveniţi din SNLO sau subunităţile acesteia”, se arată în răspunsul SNLO.

Vizualizări: 117

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: