Pisc Scrădeanu vrea o nouă configuraţie pentru Electra

Preşedintele Federaţiei „Energetica”, Ion Pisc Scrădeanu, a anunţat că negociază cu noul ministru al Economiei, Ion Ariton, o altă configuraţie pentru companiile Electra şi Hidroenergetica. Pisc doreşte includerea unor termocentrale nerentabile în cei doi campioni energetici, chiar dacă în paralel susţine continuarea procesului de privatizare a acestora. Mai mult, liderul sindical speră ca actualul guvern să pice şi să vină altul, cu o politică energetică mai bună.

Ion Pisc Scrădeanu a anunţat că Federaţia „Energetica” a semnat un protocol cu ministrul Ariton, privind analizarea posibilităţii de a include si alte componente în noile companii energetice Electra şi Hidroenergetica. Pisc Scrădeanu susţine că Electrocentrale Galaţi şi sucursalele Brăila, Doiceşti şi Borzeşti ale Termoelectrica trebuie să fie parte ale noilor companii. Asta în ciuda faptului că acestea sunt în curs de privatizare. „Am semnat acest protocol cu ministrul Ariton tocmai pentru că procesul de privatizare al acestor termocentrale, început acum trei ani, a stagnat din cauza crizei energetice. Eu vreau ca aceste termocentrale să intre în Electra şi în paralel să continue procesul de privatizare. Nu văd nicio problemă ca la un moment dat acestea să fie scoase din Electra dacă le cumpără cineva”, a spus Pisc Scrădeanu.

Costurile energiei ar creşte

Sindicalistul susţine că ministrul Ariton a acceptat constituirea unei comisii de analiză a acestei propuneri şi crede că solicitarea sa va avea câştig de cauză. „Este adevărat că vor creşte costurile în cadrul Electra şi Hidroenergetica, dar nu mult”, a argumentat Pisc.

Un alt argument al sindicalistului este acela că cele patru termocentrale, cu rentabilitate scăzută, ar putea fi mai uşor închise pe banii Electra, dacă nu vor fi privatizate. „Din punct de vedere financiar, Termoelectrica nu ar putea suporta nici menţinerea acestor capacităţi, nici închiderea acestora. Pe când, în cadrul unor mari companii, aceste costuri de închidere ar putea fi suportate”, mai spune Pisc Scrădeanu. Ce ar avea de câştigat Electra? Nimic.

Nu crede în înfiinţarea Electra

Interesant este că Pisc Scrădeanu negociază cu ministrul Ariton ca să se afle în treabă, pentru că nu crede în înfiinţarea Electra şi Hidroenergetica. „Sunt sceptic în ceea ce priveşte constituirea lor. S-au dat atâtea termene… Dacă nu vor fi făcute până la data de 31 decembrie, procesul trebuie reluat de la capăt, cu toată ordonanţa de urgenţă care s-a dat pentru înfiinţarea lor. Mă aştept la reluarea ciclului în ceea ce priveşte constituirea a două, trei sau poate doar o companie. Asta pentru că eu cred într-o cădere a guvernului, care va însemna o altă politică energetică, din punctul meu de vedere mult mai bună”, a spus Pisc Scrădeanu. Acesta a mai precizat că susţine înfiinţarea Electra doar pentru că Bălăşoiu este director general, acesta fiind, spune Pisc, un bun energetician.

Vizualizări: 151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: