Personalul Ambulanței Gorj, reinstruit după o serie de bâlbe. Acuzații de ucidere din culpă!

Departamentul pentru Situații de Urgență a dispus mai multe măsuri care trebuie aplicate la Serviciul de Ambulanță Gorj, după ce un gorjean a reclamat faptul că socrul său a murit pentru că ambulanța a mers la o adresă greșită. Mai mult, manevrele de resuscitare nu au fost aplicate, iar decesul a fost constatat de o asistentă, nu de un medic așa cum impun reglementările.

Faptele s-au petrecut în dimineața zilei de 17 octombrie 2019. O femeie disperată a sunat la 112, pentru că soțul ei se simțea rău. Când ambulanța a ajuns la fața locului, fără medic, asistenta a constatat decesul.

Ginerele acesteia, Adrian Copîndean, acuză faptul că ambulanța a mers mai întâi la o adresă greșită, că nu s-au făcut manevre de resuscitare, că ambulanța nu a avut medic, că ora sosirii a fost consemnată greșit și multe altele.

După luni bune de demersuri făcute la instituțiile statului, a reușit să obțină deschiderea unui dosar penal pentru ucidere din culpă.

Mai mult, Departamentul pentru Situații de Urgență l-a informat că au fost dispuse măsuri pentru îmbunătățirea activității la Serviciul Județean de Ambulanță Gorj. Astfel, a fost dispusă reinstruirea operatorilor care înregistrează situațiile de urgență, dar și a personalului coordonator. Simptomele descrise de femeia care a sunat la 112 arătau clar că acolo trebuie trimisă ambulanță cu medic.

De asemenea, va fi reinstruit personalul de pe ambulanțe în ceea ce privește completarea fișelor medicale, asta după ce s-a demonstrat că în cazul menționat a fost consemnată greșit ora la care s-a ajuns la caz.

Conform unui document pe care Adrian Copîndean, ginerele celui decedat, l-a primit de la STS, primul apel dat de soția bărbatului bolnav a fost la 06.32. Familia celui decedat a obținut și înregistrarea apelului, unde se aude clar că femeia, în ciuda unei sări de surescitare, spune de mai multe ori Curtișoara, nr. 4, dar dă și indicații conform cărora casa este de la muzeu, în stânga, a patra casă. Ambulanța a mers la dreapta, pentru că asistenta era din zonă și cunoștea un localnic cu același nume de familie care avea probleme medicale.

La ora 06.50 a fost ultimul apel la 112. Familia celui decedat nu reclamă doar întârzierea cu care a ajuns ambulanța, ci și faptul că “dispecerul de serviciu nu a dispus să se intervină cu un echipaj care să dețină nivelul de competențe corespunzător gradului de intervenție, cu medic și ambulanță de tip C”.

Cei de la ambulanță s-au apărat în primă fază încercând să spună că apelanta la 112 nu a fost informații suficiente, deși pe înregistrare se aude clar că a spus că soțul ei respiră greu, este în stare de inconștiență și are probleme cardiace.

Asistenta medicală de pe ambulanță a consemnat decesul, fără a fi încercate manevre de resuscitare, consemnând că s-ar fi instalat rigiditatea, deși pe ultimul apel la 112 apelanta spunea că soțul ei respiră greu.

Cei de la DSU au comunicat că decesul poate fi constatat numai de către medici, care trebuie să facă parte din componența echipajelor de urgență. Mai mult, personalul de la Ambulanța Gorj va fi reinstruit în ceea ce privește resuscitarea cardio-pulmonară. Toate aceste informații sunt cuprinse într-un răspuns al DSU către familia decedatului. (R.S.)

Vizualizări: 1,601

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: