Pesediştii se încolonează în spatele lui Condescu

Liderul sindical Marin Condescu a obţinut sprijinul PSD Gorj pentru aşa-zisele măsuri pe care le propune ca alternativă la reducerile de personal cerute de Constantin Bălăşoiu, viitorul director al Electra. Florin Cârciumaru, Victor Ponta şi Toni Greblă au dat ieri declaraţii de susţinere a planului social al lui Condescu. Liderul sindical cere ca minerii şi energeticienii care se apropie de pensie să stea cinci ani acasă cu 75% din salariu, iar toţi salariaţii să primească 10% din acţiunile Electra.

După ce şi-a impus omul la conducerea PDL Gorj, Marin Condescu face ce ştie mai bine şi sare în barca PSD. Greva generală anunţată de mineri pe 10 ianuarie pare a fi pe placul opoziţiei, pesediştii îmbrăţişând fără rezerve planul social propus de Marin Condescu. Sindicalistul nu este de acord, cel puţin declarativ, cu cele patru mii de concedieri anunţate pentru perioada 2011-2012 în minerit şi energie. Măsurile alternative propuse de Condescu sunt însă destul de ciudate. Condescu ar vrea ca mii de salariaţi să fie ţinuţi acasă timp de 5 ani cu 75% din salariu, deci cu circa 30 de milioane lunar, pe banii companiei Electra. O altă măsură ar fi aceea ca 10% din acţiunile Electra să ajungă la salariaţi, fapt care a lansat speculaţia că liderii sindicali urmăresc să deţină controlul asupra unui pachet important de acţiuni, pe modelul arhicunoscut al lui Liviu Luca, liderul sindicaliştilor din petrol, care a manevrat cum a vrut acţiunile membrilor de sindicat. Cum ar duce aceste măsuri ale lui Condescu la reducerea costului energiei, nu am reuşit să aflăm.

Greblă şi Condescu se complimentează reciproc

Pesediştii au ieşit ieri în presă cu declaraţii parcă fabricate în laboratoarele liderului sindical. Preşedintele PSD Gorj, Florin Cârciumaru, are numai cuvinte bune despre planul social al lui Condescu. „Este un plan foarte, foarte bun, pe care l-am discutat la domnul Condescu în birou cu mai mulţi lideri sindicali”, a spus Cârciumaru. Liderul PSD Gorj a mai spus că speră ca „Marin Condescu să aibă un sprijin cât mai larg, pentru a avea câştig de cauză atunci când va merge la negocieri cu ministrul Ariton şi premierul Boc”.

O susţinere totală a primit Condescu şi de la senatorul PSD Toni Greblă. De altfel, nici Condescu nu a contenit în ultimele zile cu laudele la adresa lui Greblă, pe care l-a numit „al treilea om în stat” după preşedintele Băsescu şi preşedintele Senatului Mircea Geoană. Mai mult, Condescu a spus despre Greblă că ar fi un candidat potrivit pentru orice funcţie din Românie, începând cu acelea de şef de stat şi de premier. Greblă nu a rămas dator şi a promis o susţinere totală pentru aşa zisul plan social al lui Condescu.

Nici Victor Ponta nu s-a lăsat mai prejos şi l-a asigurat ieri pe Condescu că a susţinut întotdeauna „toate planurile corecte şi serioase care au privit zona mineritului şi energiei din Gorj”. Ponta i-a cerut totuşi lui Condescu să recunoască faptul că a greşit când a mers pe mâna lui Videanu. „Trebuie ca împreună că facem tot ce trebuie pentru ca în 2011 să avem un alt guvern”, a mai spus Ponta, care crede că altfel nu pot fi salvate locurile de muncă din minerit şi energie.

Vorbe dulci şi pentru PDL, că nu se ştie…

Ponta mai are de aşteptat dacă vrea poziţii tranşante de la liderul sindical. Marin Condescu a acordat zilele trecute un interviu la un post local de radio unde a zis numai de bine şi despre Videanu, şi despre Ariton, şi despre Ponta, şi despre Greblă. Nu este vorba despre principiul vorba dulce, mult aduce, ci despre obiceiul lui Condescu de a juca la două capete, până se prinde care este cartea câştigătoare.

Vizualizări: 121

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: