Peste 200 de şcoli cu predare simultană în Gorj

Peste cinci mii de elevi din judeţul Gorj învaţă şi la ora actuală în şcoli cu predare simultană. Sistemul de învăţământ simultan este ineficient deoarece duce la absenteism şi la scăderea performanţelor elevilor. Doar într-un an, elevii care învaţă în aceste clase au acumulat peste 20.000 de absenţe, iar mulţi dintre aceştia au rămas corigenţi la câte o materie. Lipsa mijloacelor de transport este principalul motiv pentru care nu se poate renunţa la această formă de predare, însă se speră că acesta va dispărea treptat, prin comasarea şcolilor mici şi transformarea elevilor în navetişti.

Potrivit Legii Educaţiei Naţionale în învăţământul primar, clasa cuprinde în medie 20 de elevi, dar nu mai puţin de 12 şi nu mai mult de 25; în învăţământul gimnazial vor fi înmatriculaţi într-o clasă 25 de elevi, dar nu mai puţin de 12 şi nu mai mult de 30, iar în învăţământul liceal şi în învăţământul postliceal, clasa cuprinde în medie 25 de elevi, dar nu mai puţin de 15 şi nu mai mult de 30.

Doar treizeci de şcoli comasate

Într-un studiu efectuat de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj se arată că în acest an învaţă în clase cu predare simultană 5084 de elevi, adică 9,05% din numărul elevilor din judeţul Gorj. Cifra a scăzut faţă de anul şcolar trecut, când 5348 de elevi erau în această situaţie, însă nu foarte mult. „În anul şcolar 2009-2010 la nivelul judeţului Gorj erau 268 de unităţi în regim simultan, din care 261 în mediul rural şi şapte în mediul urban. La ora actuală în doar 235 de unităţi unde există învăţământ gimnazial simultan”, spune Ermina Frunzaru, referent de specialitate în cadrul ISJ Gorj. Printre localităţile în care există această formă de studiu se numără Arcani, Alimpeşti, Bustuchin, Albeni, Creţeşti, Roşţia de Amaradia, Drăguţeşti, Schela, Băleşti, Scoarţa, Curtişoara, Progoria, Licurici, Ţicleni, Ţânţăreni. Dacă în 2009-2010 existau 480 profesori care predau claselor simultane, în acest an numărul s-a redus la 428. Tot în acest studiu se arată că cei care sunt integraţi în acest sistem au o frecvenţă redusă la ore. Numărul absenţelor acumulate de cei 5438 de elevi în 2009-2010 se ridică la 21.000, din care mai mult de jumătate sunt nemotivate. Nici în acest an lucrurile nu stau mai bine, dat fiind faptul că în primul semestru se înregistrează aproape 10.500 de absenţe şi peste 1400 de corigenţi.

Comasări viitoare

Pentru a reduce numărul şcolilor în care elevi din clase diferite învaţă în acelaşi timp conducerea IŞJ Gorj va comasa din această toamnă încă două şcoli, Vladimir şi Păişani. Astfel, elevii din Vladimir ar urma să meargă la unitatea din Andreeşti, iar cei din Păişani la şcoala centrală din Stoina. Aurel Băcanu, primarul din Vladimir, spune că va aproba mutarea elevilor din Vladimir la o altă unitate doar în cazul în care se va acorda un microbuz pentru transportul acestora. „Noi avem un mijloc de transport în comună, dar nu face faţă. Totul se află la nivel de discuţii, acest lucru fiind posibil doar dacă se va asigura un microbuz pentru a parcurge distanţa de 12 kilometri care există între cele două localităţi”, afirmă Aurel Băcanu.

Vizualizări: 100

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: