Peste 20.000 de hectare de pădure fără pază

Zeci de mii de hectare de pădure sunt lăsate la mâna hoţilor care în această perioadă fac bani frumoşi din vânzarea lemnelor, gospodarii încercând încă de pe acum să-şi asigure stocurile pentru la iarnă. Problema tăierilor necontrolate se accentuează cu atât mai mult cu proprietarii de păduri refuză să încheie contracte de pază pentru suprafaţa deţinută.

Peste 20.000 de hectare de pădure au rămas nepăzite, deşi legea îi obligă pe proprietari să încheie contracte în acest sens fie cu ocoalele silvice de stat, fie cu ocoalele private. Nici faptul că riscă amenzi de până la 5000 de lei nu-i sperie pe proprietarii de păduri. „La nivelul judeţului Gorj, aproximativ 20.000 de hectare de pădure, retrocedate, au rămas nepăzite pentru că proprietarii acestora refuză să încheie contracte de pază. Proprietarii de păduri sunt obligaţi prin lege să încheie contracte de pază, în caz contrar riscând amenzi cuprinse între 1000-5000 de lei. Cu toate acestea, Direcţia Silvică Gorj nu îi poate sancţiona pe cei care nu încheie contracte de pază, singura instituţie care le poate aplica amenzi fiind ITRSV Vâlcea”, a declarat Ovidiu Cârstoc, directorul Direcţiei Silvice Gorj.

La nivelul judeţului nostru, aproximativ 120 de mii de hectare de pădure au fost retrocedate foştilor proprietari. „La data de 1 ianuarie 1990, Direcţia Silvică Gorj avea o suprafaţă de 231 de mii de hectare de pădure de stat, iar în urma retrocedărilor mai avem doar aproximativ 112 mii de hectare de pădure. Procesul de retrocedare continuă, permanent vin hotărâri judecătoreşti de punere în posesie”, a mai precizat Ovidiu Cârstoc.           

Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: