Peste 30% dintre cei care vin să doneze, depistaţi cu boli

Numărul donatorilor de sânge a crescut considerabil în ultima săptămână şi continuă să crească cu atât mai mult cu cât se apropie sărbătorile Pascale. Deşi foarte mulţi gorjenii încearcă să-şi vândă sângele pentru a avea ce pune pe masă de Paşti, nu toţi reuşesc să intre în posesia bonurilor valorice. Dintre donatori doar 70% sunt acceptaţi, restul fiind depistaţi cu probleme de sănătate, în urma controalelor medicale. O mare parte dintre cei refuzaţi pleacă supăraţi dar nu pentru că sunt bolnavi ci pentru că au rămas fără mâncare.

Donarea sângelui a devenit în ultima perioadă mai mult o problemă financiară decât una de conştiinţă. Dacă în urmă cu ceva timp numărul donatorilor nu depăşea de 20, fiind perioade în care se înregistrau şi 7-8 donatori/zi, în ultimele trei zile ale săptămânii trecute la Centru de Tranfuzii Sanguine Gorj s-au înregistrat câte 25 de donatori/zi. Numărul acestora putea fi mult mai mare, însă foarte multe persoane nu au fost acceptate să doneze sânge din cauză că au fost depistate cu probleme de sănătate. „Aproximativ 30% dintre pacienţi sunt refuzaţi zilnic din cauză că îi depistăm cu diferite probleme de sănătate cum ar fi tensiunea mică sau mare, hemoglobina mică, greutatea necorespunzătoare, alergii, boli acute, hipocalcemii etc”, a declarat dr. Maria Cazan, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Gorj. La fiecare donare, donatorii primesc câte 7 bonuri în valoare de 61, 04 lei.

S-a îmbunătăţit stocul de sânge

Dacă altădată Centrul de Transfuzii Sanguine Gorj se confrunta cu un deficit de sânge pentru mai multe grupe, acum această problemă este rezolvată ân mare parte. „Nu mai suntem într-o criză de sânge. Acum facem faţă solicitărilor şi putem ajuta şi alte unităţi sanitare din ţară unde merg bolnavii noştri. Este vorba de Spitalul de la Craiova, Clinicile Universitare de la Bucureşti, Cluj, Târgu Mureş. Cel mai bine stăm cu rezervele de sânge pentru grupele A pozitiv şi O pozitiv, iar cel mai slab cu AB4 negativ, care este o grupă rară”, a precizat dr. Maria Cazan.

Vizualizări: 101

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: