Peste 50 de gorjeni au fost repatriaţi de la începutul anului

Nu mai puţin de 54 de gorjeni au fost repatriaţi de la începutul anului din ţările în care au fost depistaţi că au încălcat legile statului respectiv. Împotriva lor, instanţa de judecată poate lua măsura restrângerii sau suspendării dreptului de a mai ieşi din ţară. Cert este că faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, măsurile de suspendare a exercitării dreptului de liberă circulaţie au crescut cu 30%.

Toţi mai mulţi gorjeni încalcă legea în statele unde se presupune că merg la muncă. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, anul acesta numărul infracţiunilor comise de gorjeni în alte ţări a crescut considerabil. Aşa se face că, în primul trimestru al anului 2011, 17 gorjeni au fost reţinuţi sau arestaţi în străinătate. „17 gorjeni au fost reţinuţi sau arestaţi şi execută pedeapsa în străinătate astfel, patru în Italia, trei în Grecia, trei în Germania, trei în Anglia, unu în Belgia, unu în Austria şi unu în Suedia”, a declarat Marcel Lungu, şeful Serviciului de Paşapoarte Gorj. Tot în aceeaşi perioadă, alţi 54 de gorjeni au fost repatriaţi pentru că au fost depistaţi practicând cerşetoria sau munca la negru. Între timp, reprezentanţii Serviciului de Paşapoarte se aşteaptă în perioada următoare la o creştere a solicitărilor pentru emiterea de paşapoarte. În prezent, se eliberează cam 500 de paşapoarte pe lună însă în lunile de vârf, respectiv iunie, iulie, august, solicitările ajung şi la 100 pe zi. „Dacă într-o lună mai săracă avem în medie 500 de paşapoarte eliberate pe lună, în lunile de vârf, când se întorc în ţară, solicitările ajung şi la 100 pe zi. Ne vom lua măsurile ce se impun să facem faţă”, a adăugat Marcel Lungu.

Taxa pentru un paşaport electronic este de 275 de lei, cu o valabilitate de cinci ani, în timp ce paşaportul temporar costă 216 lei cu doar un an de valabilitate. Cei mai mulţi gorjeni au optat pentru paşaportul electronic, peste 788 de gorjeni de la începutul anului.

Vizualizări: 154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: