Peste trei mii de procese la CE Rovinari, conturile societăţii executate

Aproape patru mii de persoane au pe rol procese cu Complexul Energetic Rovinari, supărarea angajaţilor datând din 2004, când sindicatele au obţinut nişte prime, dar din care au primit firmituri. Situaţia părea să fie soluţionată de fostul director general Gheorghe Daviţoiu, care ar fi încheiat un protocol cu sindicatele prin care le dădea oamenilor câte 850 de lei de persoană, deşi sindicaliştii calculaseră chiar şi 2500 de lei de persoană. Cert este că oamenii au primit 850 de lei, după care conturile societăţii au fost executate cu alţi 850 de lei. Societatea a contestat executarea silită.

Sindicatele au obţinut de la directorul de atunci Gheorghe Leşu Daviţoiu prime de Paşte, Ziua Meseriei, Aprovizionare toamnă/iarnă şi Crăciun. După schimbarea acestuia, bonusurile nu au mai fost recunoscute. ”Noi am obținut în 2004, 2005, 2006 primele la care ei fac referire dar din nu știu ce motive primele nu au fost acordate în întregime, adică am primit doar o parte din cât trebuia să primim. Bineînţeles că noi am solicitat ulterior să ne dea diferența până la valoarea totală a primelor. Dacă aveau minime cunoștințe de aritmetică ar fi ajuns la concluzia că diferenţa era de 2.500 lei brut de fiecare salariat”, a declarat Gheorghe Mitrescu, acesta menţionând că pe vremea aceea şef la sindicat era Ion Pisc Scrădeanu.

În 2010, odată cu numirea lui Tiberiu Trotea, oamenii nu au mai primit nici măcar promisiuni. ”Ne-au promis că ne dau diferenţele în 2010 numai că atunci a venit domnul Trotea și nu s-a mai ținut de promisiune. Am făcut tot felul de adrese și dacă am văzut că refuză i-am executat silit. Am oprit din contul societății 840 lei pentru fiecare salariat în baza hotărârii pe care o aveam”, a adăugat Mitrescu.

Până la urmă, conducerea a semnat un protocol prin care a fost de acord să le dea oamenilor câte 850 de lei, dar sindicatele calculaseră 2500 de lei. Mitrescu spune că nu a semnat acest protocol, dar oamenii au primit câte 850 de lei.

Compania contestă golirea conturilor

Salariaţii şi-au luat de două ori câte 850 de lei, o dată de bună voie şi a doua oară prin executare silită, iar compania a contestat executarea silită, explică Diana Milea, purtător de cuvânt al CE Rovinari. Conducerea complexului spune că expertul contabil nu a ţinut cont de protocol la executare. ”Expertiza contabilă efectuată în cauză a stabilit că salariaţii mai au de primit 850 lei de fiecare pentru că în cuprinsul tranzacţiei încheiate între părţi nu au fost individualizate sumele de bani, în acest sens fiind încheiat un protocol între Sindicate şi Administraţie. Expertul contabil nu a luat în calcul protocolul şi a stabilit că în baza tranzacţiei şi a contractului colectiv de muncă, cei 3.781 de salariaţi ai unităţii trebuie să primească 850 lei, întreaga sumă fiind retrasă ulterior din conturile unităţii”, a declarat Diana Milea, purtător de cuvânt al CE Rovinari.

”Pe rolul Judecătoriei Târgu Jiu se află un număr de 3.781 de contestaţii la executare formulate împotriva actelor de executare silită iniţiate de sindicatele unităţii. În 2010 au fost înfiinţate popriri pe conturile societăţii, suma executată silit reprezentând drepturi băneşti ale salariaţilor, prime Paşte, Ziua Meseriei, Aprovizionare toamnă/iarnă şi Crăciun”, a mai spus aceasta.

PLÂNGERE

Conducerea Complexului Energetic Rovinari a formulat ulterior plângere penală cu privire la modul în care s-a desfășurat procedura de executare silită motivând că adresele de înştiinţare a popririi le-au fost comunicate după două săptămâni de la emitere. Instanța de judecată a decis suspendarea contestaţiilor la executare până la soluționarea plângerii penale.

CHELTUIELI

Sindicatele și nici executorul judecătoresc în persoana lui Florin Bârsășteanu, nu s-au lăsat mai prejos și anul acesta au solicitat cheltuieli de judecată cu ocazia repunerii pe rol a dosarelor în vederea constatării perimării. ”Soluţiile pronunţate în acest sens sunt contradictorii, unele complete au acordat cheltuieli de judecată, altele nu, sindicatele unităţii formulând până în prezent circa 1.000 de recursuri împotriva hotărârilor de respingere a cheltuielilor de judecată solicitate”, a adăugat Diana Milea.

Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: